CRTA: Politički pritisci na građane su svakodnevni, a tokom izbora se pojačavaju

CRTA
Foto: crta.rs

Beograd – Politički pritisci na građane dešavaju svakodnevno, a tokom izbora se pojačavaju, navodi Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Kontinuirano, nezakonito i nedemokratsko vršenje uticaja na birače dovodi u pitanje osnovno demokratsko načelo slobode izbora„, navodi se u saopštenju te organizacije.

Istraživanje koje je CRTA sprovela uoči prethodnih izbora, u aprilu 2022. godine, pokazalo je da su politički pritisci na građane „do te mere normalizovani u našem društvu da često nisu ni prepoznati kao protivzakonita, nedemokratska praksa, već se percipiraju kao prirodan sled stvari„.

Najčešća meta pritisaka su oni koji su dobili posao preko stranke i zaposleni su po ugovoru na određeno vreme u javnom sektoru, radnici sa nižom stručnom spremom, nezaposleni, kao i ljudi iz socijalno ugroženih i manjinskih grupa„, dodaje se u saopštenju.

Većina pritisaka koje je CRTA identifikovala kroz istraživanje, kako su naveli, odvija se po određenim obrascima, koji podrazumevaju unapred definisane uloge učesnika, redosled koraka, kao i način komunikacije i interakcije među njima.

Kao vid direktne, neposredne, komunikacije stranaka sa biračima kampanja od vrata do vrata je jedna od osnovnih aktivnosti. To je način da stranke direktno razgovaraju sa svojim sugrađanima o problemima koji muče građane, kao i da ponude svoje politike, programe i rešenja. Ovo je dozvoljeno, ali samo ako vi pristanete na to„, piše CRTA u saopštenju.

Naglasili su da nije dozvoljeno da stranački aktivisti insistiraju da građani odgovore na pitanja ukoliko oni to ne žele.

Još manje je dozvoljen bilo kakav vid pritiska ili ucena građana da se na bilo kakav način izjašnjavaju, ukoliko to ne žele„, ocenjeno je u saopštenju.

CRTA je navela da se više o pritiscima i načinima da se građani odbrane od njih može pronaći na njihovom sajtu pritisci.crta.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…