Bez odgovornog i kompetentnog dijaloga ne rešavaju se problemi u društvu

sala za sastanak

 Beograd, 12. jun 2020. – Dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Dragan R. Simić izjavio je da bez odgovornog i kompetentnog dijaloga ne možemo da rešimo problem u društvu i pitanja vezana za demokratičnost i fer i poštene izbore.

Otvarajući serijal panela dijaloga o izborima u organizaciji FPN i Fondacije za otvoreno društvo Simić je rekao da nikada nije kasno razgovarati o izbornom pravu i da je u pitanju civilizacijska tekovina i temeljno pravo šta god ustav bilo koje zemlje predviđao.

Podsećajući na ulogu koju je FPN imao u seriji dijaloga vlasti i opozicije, Simić je rekao da ta visokoškolska ustanova aktivno pokazuje da je spremna „da ne sedi u kulama od slonovače i gleda kako reka protiče mirno ili nemirno“ i da će ono što mogu staviti na uvid javnosti.

Iako se može postaviti pitanje ima li o tome uopšte smisla razgovarati, i na koji način se stručni sudovi mogu „zabosti u debelo političko uvo“, Simić je rekao da on i njegove kolege smatraju da je to i moguće i nužno.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da su paneli organizovani kako bi se ponovo otvorilo pitanje da li postoji mogućnost da se izbori održe, kao i pitanja bojkota i kvaliteta rada medija.

Dobro je da imamo pažnju političkih stranaka, i onih koji učestvuju na izborima i onih koje ih bojkotuju, što pokazuje da postoji zainteresovanost za dijalog, da što manje pričamo, a što više razgovaramo“, naveo je Antonijević.

On je rekao da građani zaslužuju demokratiju, fer i slobodne izbore bez pritisaka, i podsetio da je međustranački dijalog započeo i širi dijalog u društvu, i naveo da je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić uputio poziv na dijalog o mnogobrojnim pitanjima.

Antonijević je rekao da se nada da će političke stranke videti domašaj dijaloga i mogućnost da se određeni procesi otkoče.

On je ocenio da su stranke pokazale spremnost na dijalog i dodao da je važno iskreno govoriti o obavezama koje su preuzete i kako izgleda rad nezavisnih tela i posmatranje izbora.

Nažalost, ovog puta nećemo imati dugoročno posmatranje misija OEBS i ODIRA, i zbog pandemije će se raditi u manjoj misiji, ali se među onima koji će biti u Srbiji nalaze ljudi koji s punim integritetom mogu da prate izborni proces“, rekao je Antonijević.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…