1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Beta i FoNet za ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu Srbije

Beta i FoNet za ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu Srbije

Beta, Fonet

Beograd, 21. avgust 2017. – Novinske agencije Beta i FoNet oštro protestuju zbog današnje diskriminatorske odluke ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Naime, ministar Dačić je izjavu o izuzetno važnom pitanju međunarodne pozicije i bezbednosti zemlje, kao što je povlačenje osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju, dao samo Tanjugu, čiji je rad, odlukom Vlade Srbije, prestao još pre više od godinu i po dana.

Na ovaj način se drastično narušava ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu i daje izrazita prednost agenciji čiji je status odavno morao da bude rešen u skladu sa zakonom. Time su naročito pogođene druge novinske agencije koje legalno posluju na tržištu Srbije, ali i njihovi korisnici širom zemlje i regiona.

Bilo bi veoma loše ukoliko bi se ispostavilo da ovakav pristup prerasta u praksu. To bi značilo narušavanje slobode javne reči i slobode medija, a Srbija bi ponovo dobila medije koji su "ovlašćeni da objave" stav nekog organa javne vlasti.

Ovakav pristup se lako pretvara u sredstvo pritiska, budući da organi javne vlasti, izborom kojem mediju saopštavaju stavove ili govore o važnim pitanjima od javnog interesa, iznuđuju njihovu "lojalnost", ukazuju Beta i FoNet u obraćanju javnosti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…