Beč podržava taksi preduzeća pri prelasku na e-vozila

Foto: © Markus Spiske

Beč – Grad Beč i Privredna komora Beča zajedno podržavaju ekološki prihvatljive vidove transporta. Sastavni deo prevoza u Beču predstavljaju i taksi preduzeća.

Od 2025. godine dozvolu će dobijati samo taksi vozila koja ne emituju ugljen-dioksid.

Grad će obezbediti sredstva u visini od sedam miliona evra za subvencionisanje taksi preduzeća. Kako bi se osiguralo korišćenje električnih vozila i smanjenje emisije ugljen-dioksida grad neće finansirati nabavku vozila već taksi uslugu odnosno vožnje.

Subvencija iznosi pet evra po radnom satu električnog taksi vozila, a celokupan iznos je ograničen na 10.000 evra po vozilu.

Taksi preduzeća imaju pravo na finansijsku podršku za maksimalno 15 električnih vozila.

Kako bi se punjenje baterije olakšalo neka vozila će imati priključak na donjem delu auta koji će se povezivati sa pločom za punjenje na taksi stajalištu. Sa ovako automatizovanim punjenjem neće biti potrebe da se odlazi do stanice za e-punjače ili uopšte napušta vozilo.

U Beču će na ovaj način biti opremljeno osam taksi stajališta i 50 vozila.

Preduzeća će moći da se prijave za subvencije od 1. januara 2023. godine. Beč će se i dalje oslanjati na ekološku kombinaciju transporta uključujući javni prevoz, bicikl i pešake, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…