Beč domaćin festivala „Digital Days“

Beč

Beč, 29. oktobar 2019. – Ovogodišnji festival „Digital Days“ pod nazivom „Nove tehnologije i talenti“ održaće se 4. i 5. novembra 2019. godine u Beču.

Stručnjaci iz sveta privrede, medicine i informacionih tehnologija kao i vodeće snage inovacije diskutovaće o budućnosti novih tehnologija i digitalizacije.

Festival će otvoriti bečki gradonačelnik Mihael Ludvig, a glavni govornici na temu ekologije, zdravlja, sigurnosti, etike i mobilnosti biće nemački pisac i filozof Rihard David Preht i austrijska novinarka Ingrid Brodnig.

Brodnig je autorka knjige „Nevidljivi čovek. Kako anonimnost na internetu menja naše društvo“ i urednica austrijskog magazina „profil“ u kome uglavnom piše o digitalnim temama – govoru mržnje, teorijama zavere kao i širenju lažnih vesti na internet platformama.

Filozof Rihard David Preht dovodi u pitanje školstvo i obrazovanje koje se temelji na zastarelim konceptima učenja i savladavanja gradiva. Preht smatra da škole moraju da osposobe decu za zanimanja koja tek dolaze, za novo digitalno doba.

Povodom festivala biće osmišljena velika „digitalna ulica“ u kojoj će moći da se isprobaju nove aplikacije i usluge – radionice o robotici „Robina“ i „Roberta“ na kojima se devojčice ohrabruju za bavljenje programiranjem, usluga „Demenz Watch“ za praćenje seniora koji pate od demencije, pametne igre za decu „Da Vinči Lab“, virtualne naočare „Vroodles“ za dopunu nastavi iz geografije kao i brojna druga tehnologija koja će se koristiti u e-bankarstvu, autonomnoj vožnji i drugim oblastima.

Organizator „Digitalnih dana“ je preduzeće Bečkog Holdinga Urban Innovation Vienna. Ulaz je besplatan uz prethodnu onlajn prijavu , saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…