Alati za verifikaciju informacija

novinar

 Sarajevo, 3. avgust 2018. – Istraživači Reuters Instituta pokazali su da manje od polovine ispitanika u 36 zemalja ne veruje medijima, a način borbe protiv nepoverenja jeste profesionalizam i objavljivanje proverenih informacija, bilo da se radi o tekstu, videu, audio snimku ili fotografiji.

Portal media.ba objavio je da postoji nekoliko alata za verifikaciju informacija koji mogu pomoći u vraćanju poverenja u medijske sadržaje.

1. Reverse Image Search omogućava pretragu po fotografijama koje učitate ili kroz Google alat za obrnutu pretragu fotografija ili kroz druge alate poput TinEye ili Yandex.

2. Mapiranje ili pretraživanje lokacije fotografije ili videa vodeći se tragovima koji su dostupni na njima, može da bude odličan verifikacijski alat. To nije moguće sa svakim snimkom ali sa onima gde ima dovoljno detalja poput saobraćajnih znakova ili znamenitih građevina, Google Street View ili Yandex Maps mogu pomoći u lociranju i pregledanju lokacije kao i u upoređivanju onoga što je vidljivo na mapi i onoga što je na fotografiji ili videu.

3. Big Invid Fake News Debunker je alat koji omogućava analizu mesta i vremena gde je nastao neki Youtube ili Facebook video. Takođe ima opcije za Twitter video pretragu, obrnutu pretragu fotografija kao i sumiranje metapodataka.

4. Inteltechniques.com je sajt koji sadrži otvorene podatke i koristan je za pronalazak informacija o pojedincima i grupama sa društvenih mreža poput Facebooka, Twittera i LinkedIna, a omogućava i obrnutu pretragu fotografija kroz Google, TinEye, Yandex i Baidu.

5. Amnesty International YouTube DataViewer nudi opcije pravljena screenshota nekog Youtube videa i obrnute pretrage po njemu kako bi se ustanovilo da li je taj video ili delovi videa negde objavljen ranije.

6. Jeffrey’s Image Metadata Viewer pretražuje podatke o fotografiji poput modela kamere, vremena i GPS lokacije što može biti korisno za otkrivanje informacija o tome kad je napravljena fotografija, ali je problematičan deo taj što postavljanje fotografija na većinu društvenih mreža briše takve podatke.

7. Weather Underground omogućava potragu za informacijama o vremenskim uslovima po određenim danima, pa tako da ukoliko znate gde je napravljena fotografija i kada, možete da utvrdite da li je verodostojna u smislu vremenskih uslova koje prikazuje, kao na primer, da li je tog dana na tom mestu zaista padala kiša ili ne. Sajt nudi takve podatke za događaje u nekim slučajevima unazad do 1945. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…