Zbog pandemije korona virusa odložen Samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu

Evropska komisija

Brisel, 08. april 2020. – Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji je trebalo da se održi 7. maja u Zagrebu, odložen je zbog pandemije korona virusa.

Novi datum i način održavanja sastanak biće dogovoreni u zavinosti od razvoja situacije, saopštilo je  Hrvatsko predsedavanje EU.

U dogovoru s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom (Charles Michel) pokušaće se pronaći novi termin u junu, ukoliko to bude dozvoljavala situacija u vezi sa COVID–19. Alternativno, u nemogućnosti održavanja fizičkog sastanka, predložiće se održavanje sastanka video-vezom, do završetka hrvatskog predsedavanja EU 30. juna„, navodi se u saopštenju.

Kako bi ograničio širenje pandemije i njene posledice, Hrvatsko predsedavanje Savetom EU odlučilo je da odloži do 15. maja sve neformalne sastanke i konferencije planirane u Hrvatskoj u sklopu njenog predsedavanja koje traje do 30. juna.

Glavna tema zagrebačkog samita EU i Zapadnog Balkana trebalo je da bude evropska perspektiva regiona.

Na početku hrvatskog predsedavanja EU, sredinom januara, premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će hrvatsko predsedavanje EU kroz majski samit u Zagrebu dati zemljama Zapadnog Balkana jasnu evropsku perspektivu, jasan vremenski okvir, ali i metodologiju budućih pregovora za članstvo u EU.

Prethodni samit EU-Zapadni Balkan održan je 17. maja 2018. u Sofiji.

Prvi samit EU-Zapadni Balkan, sa koga je Unija poslala jasnu poruku da želi zemlje regiona u članstvu, održan je 21. juna 2003.

Tu priliku iskoristila je samo Hrvatska dok su ostale zemlje i dalje u različitim fazama na putu ka EU, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…