1. Početna
 2. Civilno društvo
 3. Zakazan osmomartovski protestni marš za radna prava žena i platu za život

Zakazan osmomartovski protestni marš za radna prava žena i platu za život

Beograd – Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja organizuje osmomartovski protestni marš za radna prava žena i platu za život pod nazivom DOSTOJANSTVO. PLATA. ŽIVOT!.

Protestni marš je zakazan za sredu, 8. marta 2023, na ulicama Beograda, u terminu od 17:30 do 20h

Predviđeno mesto okupljanja povorke je Plato na Trgu Slavija u terminu 17.30h. Povorka u 18h kreće ulicom Kralja Milana, uz dva kraća zadržavanja na Studnetskom trgu i Trgu republike, i završava se u Prostoru Miljenko Dereta (Dobračina 55) oko 20h, gde je planiran završetak marša i druženje.

Saopštenje organizatorki prenosimo u celosti.

 

Žene Srbije − radnice, sindikalke, službenice, profesorke, nastavnice, vaspitačice, bolničarke, doktorke, domaćice, majke i one koje to nisu, sestre, bake, negovateljice, učenice, studentkinje, aktivistkinje i mnoge druge, UDRUŽENO VAS POZIVAJU na OSMOMARTOVSKI PROTESTNI MARŠ!

I ovog 8. marta nastavljamo kontinuitet borbe, i ovaj istorijski i politički važan datum koristimo da ukažemo na probleme ekonomske egzistencije sa kojom se suočava najveći broj žena danas.

I ove godine ZAHTEVAMO:

 • Da zakonske regulative osiguraju, a praksa potvrdi, radno vreme od maksimum 8-časova u toku dana, neradne praznike i vikende, pravedne i dostojanstvene plate i uslove rada.
 • Da se nestandardni i novi digitalni oblici rada regulišu pravednim principima i u službi radničkih prava.
 • Da društvo osnaživanjem institucija i usluga socijalne i zdravstvene zaštite preuzme teret rada iz oblasti nege i brige, koji je do sada dominantno ostao ženski neplaćen rad na kom počiva reprodukcija radne snage.
 • Da institucije adekvatno i blagovremeno rade na prevenciji i adekvatnom reagovanju u slučajevima rodno zasnovanog nasilja.

I PODSEĆAMO:

 • Da neoliberalna država žene vraća prvenstveno u ulogu majke, negovateljice i neplaćene kućne radnice, doprinosi sveukupnom ugnjetavanju i stigmatizaciji žena, lezbejki, trans osoba, Romkinja, žena sa invaliditetom i pripadnica drugih marginalizovanih grupa, ciljajući na organičavanje slobode odlučivanja o vlastitim telima i promovišući isključivo heteronormativni oblik porodice.
 • Da bez adekvatne zarade, dostojanstva i socijalne zaštite nema izlaska iz situacije nasilja, a da nam svakodnevne crne statistike pokazuju da je nasilje prema ženama – nesmanjeno.
 • Da poseban nivo diskriminacije prilikom zapošljavanja i rada trpe Romkinje, žene sa invaliditetom i trans žene u Srbiji – rade na potplaćenim pozicijama ili im se uopšte prilika i ne pruža.
 • Da se od žena očekuje da u vremenima krize upravljaju domaćinstvom i da dodatnim radom nadomeste nedostatak osnovnih sredstava za život porodice.
 • Da konstantno svedočimo urušavanju stečenih radničkih prava i povećanju nezaposlenosti. Žene rade na manje plaćenim poslovima, sporije napreduju i imaju daleko veći teret.
 • Da javno zdravstvo i obrazovanje postaje dostupno onima koji mogu da ga plate.

SOLIDARNE SMO sa svim našim drugaricama iz regiona nekadašnje Jugoslavije u njihovim svakodnevnim borbama. Osmog marta sve marširamo u istoj borbi za potpunu rodnu ravnopravnost u sferi doma, u sferi rada, na svakom mestu i svako doba.

POZIVAMO NA MIR i apelujemo na državu da pruži podršku svim žrtvama ratova, represije i prirodnih nepogoda, i umesto ideologije neoliberalnog kapitalizma, koja nas sada sve već životno ugrožava, prigrli politike mira i održive ekonomije.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…