Vlada usvojila Sporazum o učešću Srbije u programu EU za podršku građanskom aktivizmu

EU Srbija
Foto: europa.eu

Beograd – Vlada Srbije je usvojila tekst sporazuma o učešću Srbije kao pridružene zemlje u programu Evropske unije „Građani, jednakost, prava i vrednosti“ i uputila na ratifikaciju Narodnoj skupštini.

To je saopštilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Program, poznatiji kao CERV (Citizens, Equality, Rights and Values Programme), pruža finansijsku podršku za promovisanje vrednosti EU, građanskog aktivizma, jednakosti za sve i borbe protiv svih oblika nasilja, a predviđen budžet za period od 2021. do 2027. godine 1,5 milijardi evra.

U programu, pored zemalja članica EU, mogu da učestvuju i druge zainteresovane zemlje.

U saopštenju Ministarstva navodi se da program podržava pre svega organizacije civilnog društva, ali i organe javne uprave na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, obrazovne, naučne, kao i institucije kulture – univerzitete, škole, institute i slično, u zaštiti i promovisanju prava i vrednosti Evropske unije.

Evropska unija kroz Program ‘Građani, jednakost, prava i vrednosti’ želi da vidi projekte koji promovišu veće uključivanje građana i građanki u procese donošenja odluka u izgradnji demokratskog društva, zatim projekte koji se bore protiv netolerancije, rasizma, transfobije i svih drugih oblika diskriminacije, projekte koji se bore protiv govora mržnje, koji podržavaju rodnu ravnopravnost, bore se protiv rodno zasnovanog nasilja, nasilja nad decom i slično„, rekli su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Dodali su da program „Građani, jednakost, prava i vrednosti“ posebno podstiče partnerstvo različitih aktera – pre svega organizacija civilnog društva i institucija vlasti na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i transnacionalmom nivou.

Posebna vrednost ovog Programa je negovanje jakog partnerskog odnosa različitih društvenih aktera, naročito državnog i civilnog sektora, jer samo kroz negovanje takvog odnosa možemo da gradimo društvo jednakosti i društvo u kome se poštuju osnovna prava„, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Navedeno je i da će Ministarstvo kontinuirano obaveštavati javnost o svim koracima u pravcu potpisivanja i primene ovog značajnog Programa sa ciljem da se što veći broj subjekata iz Srbije prijavi i koristi sredstva predviđena za promociju civilizacijskih vrednosti koje su zajedničke Srbiji i EU.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…