Vlada Republike Srbije još jednom suspendovala Zakon o javnim nabavkama

Vlada Republike Srbije

Beograd, 09. decembar 2019. –  Usvajanjem predloga zakona u cilju navodnog ubrzavanja izgradnje infrastrukturnih projekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, Vlada Republike Srbije je još jednom suspendovala Zakon o javnim nabavkama i širom otvorila vrata zloupotrebama i korupciji, ukazuje Koalicija za nadzor javnih finansija.

Zahvaljujući ovom mutant zakonu i već uspostavljenoj praksi, javne nabavke u Srbiji će postati izuzetak, a izuzeci od primene postupaka javnih nabavki pravilo”, piše u saopštenju Koalicije.

Umesto da se politika konkurencije jača, ona se uništava, a samim tim uništava se i slobodno tržište i dodatno cementiraju monopoli u poslovima u kojima je država naručilac, dodaje se u saopštenju.

Koalicija za nadzor javnih finansija poziva Vladu Republike Srbije da obrazloži kako je ono do čega se dođe putem direktne pogodbe za građane Srbije povoljnije od ugovora koji su posledica konkurentske utakmice.

Koalicija za nadzor javnih finansija podseća narodne poslanike da su mandat dobili od građana, a ne od Vlade, i da je njihova dužnost da štite javni, a ne pojedinačni lukrativni interes, te ih poziva da glasaju protiv ovog štetočinskog predloga zakona kojim se dodatno razgrađuje pravni poredak Republike Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…