Većina građana Kosova ne planira da ode u EU ni posle liberalizacije viza

Šengenska viza

Brisel – Više od polovine građana Kosova ne namerava da putuje u EU ni posle liberalizacije viznog režima koje će stupiti na snagu početkom januara 2024. godine.

To je pokazalo istraživanje portala SchengenVisaInfo.com.

Prema rezultatima istraživanja, 62,3% ispitanika, uglavnom između 25 i 34 godine, rekli su da ne razmišljaju o odlasku u EU, dok 37,7% planira da jednog dana napusti Kosovo.

Nalazi istraživanja pokazali u da je želja za odlazak u EU veoma jaka među onima koji ranije nisu posetili EU, dok su ispitanici koji su ranije boravili u EU manje zainteresovani za odlazak sa Kosova.

Prema navodima studije, 50,9% ispitanika ranije je putovalo u EU, dok bi drugima to bio prvi put.

Među anketiranim građanima koji su potvrdili da bi otišli u EU, većina ima mesečna primanja između 500 i 1.000 dolara, a 15% svih ispitanika zaradi znatno više novca za mesec dana.

Procenat ispitanika koji planiraju da napuste Kosovo nakon vizne liberalizacije i koji zarađuju manje od 300 evra mesečno, kao i onih čija je zarada između 300 i 500 evra mesečno je 18,4%.

Samo 2,6% svih ispitanika planira da putuje u EU i zaradi oko 1.000 evra mesečno, što je više od prosečne plate na Kosovu.

Većina učesnika ankete bile su žene, 61,4%, od koji su 88,5% rekli da su zaposlene, a 59,6% ispitanika reklo je da ima višu ili visoku stručnu spremu.

Na pitanje o glavnim razlozima zbog kojih ne bi otišli sa Kosova, 57% je navelo porodicu, a slede prijatelji (27,2%), i patriotizam (17,5%).

Od onih koji planiraju da odu sa Kosova, glavni motivi su zaposlenje (74,5%) i turizam (53,2%). Za njih su najpoželjnije destinacije Nemačka, Švajcarska i Francuska.

Čak 76,6% onih koji nameravaju da se odsele u EU reklo je da bi to učinilo u prvih godinu dana od vizne liberalizacije, 10,6% bi to učinilo u roku od pet godina, a 12,8% nije imalo odgovor na to pitanje.

Glavni razlozi za odlazak građana Kosova u EU su, prema njihovim rečima, bolji život (78,7%), veće plate (68,1%), veće mogućnosti za nalaženje posla (55,3%) i vladavina prava (51,1%).

Od ukupnog broja ispitanika 46,5% su zaposleni u IT sektoru ili u komunikacijama, prenosi Dnevni evropski servis.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…