Većina građana EU je zadovoljno kvalitetom života i ekonomskom situacijom u svom regionu

Foto: pixabay.com

Brisel – Osam od 10 Evropljana (82%) je zadovoljno kvalitetom života, a 65% smatra da je trenutna ekonomska situacija u regionu u kojem žive dobra, pokazuju rezultati najnovijeg Eurobarometra.

Većina ispitanika je optimistična u pogledu evropske budućnosti, a kao najvažnije aspekte za budućnost izdvajaju pre svega ekonomiju, dok samo petina smatra da su to odbrana i bezbednost.

Prema istraživanju sprovedenom na regionalnom nivou u periodu od 11. januara do 15. februara, građani EU smatraju da su najvažniji problem s kojima se njihov region trenutno suočava troškovi života (31%), ekonomska situacija i nezaposlenost (26%) i zdravlje (26%).

Slede stanovanje (20%), životna sredina i klimatske promene (19%) i obrazovni sistem (18%).

Istovremeno, 29% učesnika ispitivanja smatra da su ekonomija, socijalna pravda i radna mesta jedna od najvažnijih dimenzija za budućnost Evrope, po 24% misli da su to klimatske promene i životna sredina i obrazovanje, kulutra, mladi i sport, 21% je to reklo za demokratiju, vrednosti i vladavinu prava, a da su bezbednost i odbrana najvažniji aspekt smatra 20% anketiranih.

Više od polovine (58%) od više od 62.000 ispitanika uglavnom veruje regionalnim i lokalnim vlastima, dok im 38% ne veruje. Isti rezultati su zabeleženi i kad je reč o poverenju u EU.

Većina Evropljana, 66%, pokazuje optimizam u pogledu budućnosti svog regiona, dok je 32% pesimistično.

Manji optimizam su pokazali kada je u pitanju budućnost EU – 55% je optimistično, a 42% je pesimistično.

Istraživanje pokazuje i da veći procenat Evropljana (47%) i dalje ima pozitivnu predstavu o EU, dok njih 21% ima negativnu sliku, a 30% neutralnu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Bela kuća
Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…