UPSS: EPS zloupotrebljava institut „neovlašćene potrošnje električne energije“

strujomer

Niš, 28. avgust 2017. – Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) iz Niša, nakon održane tribine ,,Električna energija – javno dobro ili monopol?’’, uputio je spisak zahteva nadležnim državnim institucijama, kao i Delegaciji EU u Republici Srbiji.

U dopisu navedenim institucijama navodi se da ,,EPS Distribucija na teritoriji grada Niša, Aleksinca, Doljevca i drugih gradova masovno zloupotrebljava institut „neovlašćene potrošnje električne energije“.

Kako kažu iz UPSS-a zlopotreba se vrši tako što EPS, bez prisustva građana/vlasnika brojila, dokaza i odgovarajućeg dokumenta konstatuje navodnu neovlašćenu potrošnju i isključuje struju, a nakon toga ucenjuje građane/vlasnike brojila da će je uključiti tek kada kupe novo brojilo i plate njegovo izmeštanje, što je po zakonu obaveza EPS-a, i kada uplate sva zastarela dugovanja za korišćenje električne energije, što je takođe protivzakonito.

Prema podacima Centra za zaštitu potrošača Forum, na teritoriji grada Niša je tokom 2015, 2016 I 2017 godine najmanje 2500 porodica ostalo bez električne energije zbog navodne neovlašćene potrošnje, a neke od njih žive bez struje i po tri godine.

EPS Distribucija ostavlja bez struje i porodice sa bebama, starima i bolesnima, što zakon zabranjuje.

Dobar broj građana koji su zbog ovog razloga ostali bez struje izražava sumnju da  su plombu na njihovim brojilima oštetili ili uklonili upravo radnici Elektrodistribucije, pošto su, kako kažu, pre ekipa koje su „utvrdile“ takvu nepravilnost dolazile ekipe koje su očitavale potrošnju ili proveravale brojilo.

Oni, takođe, upozoravaju da EPS Distribucija ignoriše njihove zahteve za privremeno uključenje struje i prigovore o visini dugovanja „mesecima ili unedogled“, iako je dužna da odluči u roku od 3 ili 15 dana. Prema njihovim rečima, EPS Distribucija odbacuje zahteve za privremeno uključenje struje kao „nepotpune“, zahtevajući od potrošača da joj dostave dokumentaciju koju zakon ne propisuje.

I sudovi u većini slučajeva odbijaju predloge isključenih potrošača za određivanje privremene mere, odnosno uključenje struje do okončanja sudskog spora.

Neki od građana su nakon upravnih i sudskih postupaka, pokrenuli podstupke red Ustavnim sudom, i najavili obraćanje Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu, po raznim osnovama.

Udruženi pokret slobodnih stanara  smatra da je reč o potencijalnoj i stvarnoj zloupotrebi EPS Distribucije velikih razmera, kojom ona stiče protivpravnu korist u milionskim iznosima, kršeći, pri tom, niz zakona i osnovnih ljudskih prava građana i s tim u vezi dostavili su nadležnim državnim institucijama spisak zahteva koje prenosimo u celosti. 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…