Udruženje „Šansa za roditeljstvo“, u pismu Vučiću, o problemima parova u lečenju neplodnosti

beba

 Beograd, 5. novembar 2018. – Udruženje "Šansa za roditeljstvo" uputilo je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem mu ukazuje na brojne probleme sa kojma se suočavaju parovi u lečenju neplodnosti.

U Evropi danas počnje treća godišnja Nedelja (ne)plodnosti, a ako je udruženje navelo, U Srbiji najnovijim merama populacione politike nije obuhvaćeno 400.000 parova.

To udruženje dodalo je da je pismo Vučiću upućeno zato što nema ustanove u zemlji kojoj se nisu obratili, a odgovore za rešenje problema nisu dobili.

Konstatuje se da tri pokušaja vantelesne oplodnje nisu dovoljna, kao i da brojna obećanja nisu ispunjena.

Iz udruženja su ukazali da nije otvorena najavljena Banka reproduktivnih ćelija i embriona i da nisu završeni prateći akti koji su neophodni za regulisanje donacije ćelija i embriona iako je rečeno da će do novembra meseca biti gotovi.

"Zamrzavanje embriona parovima će finansirati Fond i to samo jednom, ali odmrzavanje i dodatni transfer neće pa će morati sami da plate. Ili da, možda, biramo – ili zamrzavanje ili jedan proces vantelesne oplodnje? Kakva je tu matematika? A nismo ništa znali. Znali smo samo za obećanja. Niko nam nije rekao da je izbor u pitanju", stoji u pismu.

Dodaje se i da par nema pravo na besplatan proces vantelesne oplodnje za drugo dete, ukoliko je svoje tri šanse iskoristio za dobijanje prvog deteta.

"Dobili smo da žena koja ima 42. godine i jedan mesec nema pravo na vantelesnu oplodnju a da žena sa mesec dana manje od 42 ima pravo. Zašto? Zar to nije diskriminacija? Muškarci su nam na margini, potpuno diskriminisani u procesu, a ustanove koje treba da znaju kako da sprovode ove procedure nisu obaveštene i ne znaju dovoljno", navodi se u pismu.

Iz udruženja "Šansa za roditeljstvo" su naveli da je minimum u Evropi da se na milion stanovnika uradi 1.000 procedura vantelesne oplodnje, a da se u Srbiji godišnje obavi između 2.000 i 3.000 procedura.

"Ukoliko dajete nešto parovima koji se toliko bore za dete u Srbiji – pomozite im stvarno, borite se za njih iskreno i bez ograničenja. Šta će nam putevi ako nema ko njima da ide", poručila je u pismu Sanda Jovanović u ime udurženja "Šansa za roditeljstvo".

Nedelja (ne)plodnosti traje od 5. do 11.novembra, a procenjuje se da se sa problemom steriliteta u Evropi suočava više od 25 miliona ljudi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…