1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Udruženi protiv partokratije

Udruženi protiv partokratije

Povodom inicijative Lokalnog antikorupcijskog foruma Grada Niša koji je pozvao na oštećene u postupku izbora osam zaposlenih u Gradskoj opštni Medijana na pokretanje postupka pred Poverenikom za ravnopravnost, Centar za ljudska prava Niš i Biro za društvena istraživanja podržavajući ovu inicijativu smatraju da je ovo prilika da se preseče lanac na kome počiva partokratija.

Partokratija kao sistem diskriminacije i korupcije opstaje kršeći prava svih građana Niša i Srbije koji su van političkih partija ili nisu u porodičnim, poslovnim ili nekim drugim vezama sa partijskim kadrovicima na čelu javnih institucija.

U konkretnom slučaju nisu samo oštećeni učesnici simuliranog konkursa već svi građani Niša i Srbije, te bi reakcija građana, medija, organizacija civilnog društva na nvou Niša i Srbije bila dokaz da se građani ne dele na one koji su deo partokratije i one koji ćute i čekaju svoj red da postanu deo iste.

Otpor partokratiji je otpor zarobljavanju gradova i države, odnosno započinjanje procesa njene deaktivacije.

Zato očekujemo da neposredne žrtve, njih 210, pokrenu postupak pred Poverenikom za ravnopravnost, a da im ostali akteri u Nišu i Srbiji budu saborci, jer se radi o borbi za opštu stvar od javnog interesa.

BIRODI i Centar za ljudska prava Niš pozivaju i ostale nadležne institucije, Agenciju za borbu protiv korupcije, nadležno tužilaštvo i inspekcije da ispitaju ovaj slučaj i tako pokažu da rade u interesu građana koji ih plaćaju, a ne partokratije.

Izvor: Biro za društvena istraživanja

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…