U Srbiji se organskom proizvodnjom bavi više od 6.000 proizvođača na 19.200 hektara

hrana

Beograd, 25. septembar 2019. –  U Srbiji su površine pod organskom proizvodnjom u poslednjih deset godina povećane više od osam puta, pa se u 2018. godini ta proizvodnja odvijala na 19.200 hektara, saopštilo je Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organika„.

U trenutku kada je ‘Serbia Organika’ osnovana, organskom proizvodnjom u Srbiji bavilo se 108 proizvođača, na ukupnoj površini od 2.500 hektara. Od tada površine pod organskom proizvodnjom su uvećane više od osam puta, dok se organskom proizvodnjome bavi više od 6.000 proizvođača„, rekla je predsednica Upravnog odbora „Serbia Organike“ Snežana Oljača povodom deset godina rada tog Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje.

Dodala je da se tokom proteklih deset godina razvio i sektor stočne organske proizvodnje, kao i prerađivačka industrija.

Istakla je da je izvoz organskih proizvoda iz Srbije dostigao 27,5 miliona evra u 2018. godini i da je porastao za više od šest puta u prethodnih sedam godina.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je istakao da je organska proizvodnja veliki potencijal za Srbiju i dodao da bi Švedska i slične zemlje mogle da predstavljaju dobra tržišta za plasman organske hrane.

Raste i još jedno tržište koje mi u ovom trenutku ne vidimo, a to je tržište na istoku, čiji standard i dalje raste i koji će pre ili kasnije imati potrebu za organskim proizvodima„, kazao je Nedimović.

On je najavio i značajne novine u sektoru organske proizvodnje već za 2020. godinu.

U planu su razne promene u organskom sektoru, strukturne, i višestruko povećanje subvencija. Znamo da prelazak sa konvencionalne proizvodnje na organsku nikada nije lak, da se dešavaju greške i mi moramo da nađemo način da proizvođače podržimo i u toj fazi, da im pomognemo u tom procesu„, rekao je Nedimović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…