U Srbiji ne postoji povoljno okruženje za civilno društvo

Građanske inicijative

Beograd, 09. oktobar 2020. – Organizacija Građanske inicijative saopštila je da je i ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku u Srbiji pokazao da još uvek ne postoji povoljno okruženje za delovanje civilnog društva.

Kako prenosi ta organizacija, u izveštaju piše da iako je inicirano preduzimanje određenih koraka, i dalje postoji potreba za daljim naporima kako bi se osigurala saradnja između vlade i civilnog društva.

Evropska komisija je u Izveštaju uvidela posvećenost Organizacije civilnog društva (OCD) i branitelja ljudskih prava u pogledu podizanja svesti o građanskim i političkim pravima i skrenula pažnju na političke pritiske kojima su oni u svom radu izloženi, posebno pred parlamentarne i lokalne izbore“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ukazuje i na izveštaje Građanskih inicijativa, koje su od marta 2019. godine zabeležile napade na aktiviste, kampanju protiv civilnog društva, humanitarnih fondacija i građanskih pokreta u medijima, što predstavlja ugrožavanje slobode.

U izveštaju EK naglašen je slučaj iz jula ove godine kada je u javnost dospeo spisak od 57 organizacija i pojedinaca iz medija i civilnog društva bili predmet provere Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, kada su, podseća se u saopštenju, Građanske inicijative uputile zahtev Upravi u cilju razeršenja te provere, ali konkretni kriterijumi kojima se vodila Uprava još nisu objavljeni.

Građanske inicijative su napomenule da još nisu usvojeni nacionalna strategija i akcioni plan koji treba da doprinesu uspostavljanju pozitivnog okruženja za civilno društvo, niti je formiran savet za saradnju sa civilnim društvom, što su problemi koji su navedeni i u prošlogodišnjem Izveštaju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…