1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. U Srbiji ne postoji povoljno okruženje za civilno društvo

U Srbiji ne postoji povoljno okruženje za civilno društvo

Građanske inicijative

Beograd, 09. oktobar 2020. – Organizacija Građanske inicijative saopštila je da je i ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku u Srbiji pokazao da još uvek ne postoji povoljno okruženje za delovanje civilnog društva.

Kako prenosi ta organizacija, u izveštaju piše da iako je inicirano preduzimanje određenih koraka, i dalje postoji potreba za daljim naporima kako bi se osigurala saradnja između vlade i civilnog društva.

Evropska komisija je u Izveštaju uvidela posvećenost Organizacije civilnog društva (OCD) i branitelja ljudskih prava u pogledu podizanja svesti o građanskim i političkim pravima i skrenula pažnju na političke pritiske kojima su oni u svom radu izloženi, posebno pred parlamentarne i lokalne izbore“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ukazuje i na izveštaje Građanskih inicijativa, koje su od marta 2019. godine zabeležile napade na aktiviste, kampanju protiv civilnog društva, humanitarnih fondacija i građanskih pokreta u medijima, što predstavlja ugrožavanje slobode.

U izveštaju EK naglašen je slučaj iz jula ove godine kada je u javnost dospeo spisak od 57 organizacija i pojedinaca iz medija i civilnog društva bili predmet provere Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, kada su, podseća se u saopštenju, Građanske inicijative uputile zahtev Upravi u cilju razeršenja te provere, ali konkretni kriterijumi kojima se vodila Uprava još nisu objavljeni.

Građanske inicijative su napomenule da još nisu usvojeni nacionalna strategija i akcioni plan koji treba da doprinesu uspostavljanju pozitivnog okruženja za civilno društvo, niti je formiran savet za saradnju sa civilnim društvom, što su problemi koji su navedeni i u prošlogodišnjem Izveštaju.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…