Trenutno u Srbiji registrovano pet pravnih lica sa statusom socijalnog preduzeća

Foto: pixabay.com

Beograd – U Agenciji za privredne registre je trenutno registrovano pet pravnih lica sa statusom socijalnog preduzeća – dva su privredna društva, dva udruženja i jedna zadruga, koja je registrovana kao turističko socijalna zadruga, objavljeno je na sajtu APR-a.

Zakonom o socijalnom preduzetništvu, od 15. novembra prošle godine, je omogućeno svim pravnim licima i preduzetnicima, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, da registruju status socijalnog preduzetništva.

Navedena privredna društva imaju registrovanu delatnost za trgovinu na malo posredstvom pošte ili preko interneta i za proizvodnju predmeta od papira za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu.

Ova društva osnovala su udruženja, koja ostvaruju ciljeve iz oblasti edukacije i prevencije u borbi protiv zlostavljanja dece i unapređenja prava i položaja osoba sa invaliditetom, prvenstveno osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju i njihovih porodica.

Udruženja ostvaruju ciljeve u oblasti podrške osobama sa autizmom i drugim osetljivim grupama, kao i u oblasti socijalnog, zdravstvenog i društveno inkluzivnog rada u korist osoba sa invaliditetom na teritoriji Srbije.

Turističko socijalna zadruga je registrovana za delatnost odmarališta i sličnih objekata za kraći boravak.

Registracija ovog statusa moguća je na osnovu obavljanja delatnosti od opšteg interesa, radi stvaranja novih i inovativnih mogućnosti za rešavanje društvenih problema, problema pojedinaca i društveno osetljivih grupa, kao i sprečavanja nastajanja i otklanjanja posledica socijalne isključenosti, jačanja društvene kohezije i rešavanja drugih problema u lokalnim zajednicama, ili društvu u celini.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…