Stejt department: Srbija je država u kojoj je potrebno dodatno pratiti situaciju u vezi sa trgovinom ljudima

Stejt department
Foto: Getty Images

Vašington – U godišnjem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu Srbija je zadržala istu poziciju, u kategoriji dva, gde se nalazi većina zemalja našeg regiona, kao država u kojoj potrebno dodatno pratiti situaciju.

Podsećamo da je i Grupa eksperata za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) Saveta Evrope objavila izveštaj u vezi sa borbom protiv trgovine ljudima.

U izveštaju koji je u Vašingtonu predstavio državi sekretar SAD Entoni Blinken, navodi se da vlasti u Srbiji ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali da ulažu značajne napore da to učine.

Prema izveštaju, oni su obuhvatali identifikaciju više žrtava, kao i napore za pomoć žrtvama trgovine ljudima Centra koji je specijalizovan za to.

Navodi se da je istražen i procesuiran manji broj optuženih trgovaca ljudima i da su smanjeni novčani resursi Centru za pomoć žrtvama nasilja, uprkos konstantnom nedostatku osoblja i para.

Primećeno je da Nacionalni akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudima nije usvojen i da se Savet za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji nije sastao tri godine, dok je funkcija nacionalnog koordinatora i dalje upražnjena.

Izveštaj sadrži više preporuka među kojima se navodi da je potrebno istražiti i krivično goniti krivična dela trgovine ljudima i zahtevati adekvatne kazne za osuđene trgovce ljudima, uključujući službenike koji su osuđeni.

Preporučuje se raspodela dovoljno sredstava za rad Centra za pomoć žrtvama trgovine ljudima, kako bi identifikovao žrtve i sproveo napore u zaštiti žrtava i vodio sklonište za njihov smeštaj, kao i dodela odgovarajućih novčanih sredstva za nevladine organizacije koje pomažu žrtvama.

Stejt department, između ostalog, navodi i da je potrebno obučiti istražitelje, tužioce i sudije o načinima pristupanju žrtvama i uspostaviti mehanizme za upućivanje predmeta obučenim tužiocima i sudijama.

U izveštaju se takođe preporučuje i usaglašavanje tela za koordinaciju, usvajanje strategije i Nacionalnog akcionog plana za borbu protiv trgovine ljudima.

Što se tiče Kosova, koje se u izveštaju Stejt departmenta posebno obrađuje, navodi se da je ono zadržalo drugi nivo kategorizacije i da prištinske privremene institucije „ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za eliminisanje trgovine ljudima„, ali da ulažu značajne napore da to učini.

U regionu je Crna Gora, prema izveštaju Stejt departmenta, nazadovala u odnosu na prethodnu godinu, i nalazi se u kategoriji dva, kao zemlja u kojoj je kako se navodi „potrebno dodatno pratiti situaciju„.

Takođe je precizirano da vlasti Crne Gore ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali i da ulažu značajne napore da to učine.

U izveštaju se navodi da su napori podrazumevali krivično gonjenje više optuženih i identifikovanje žrtava trgovine ljudima, i usvajanje Nacionalnog akcionog plana za 2022. godinu, kao i da su se koordinaciona tela dosledno sastajala.

Navodi se i da vlada „nije iskazala veće sveukupne napore u odnosu na prethodni izveštaj”. Izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima objavljuje se od 2001. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…