Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio izveštaj o Srbiji

Evropski parlament

Brisel, 14. jun 2022. – Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je izveštaj o Srbiji.

U izveštaju se pozdravlja činjenica da je članstvo u EU strateški cilj zemlje ali i izražava žaljenje zbog nedovoljnog napretka, čak i nazadovanja po pitanjima ključnim za pristupanje Uniji.

Pozdravljajući povratak na parlament sa više pluralizma nakon izbora početkom aprila, izveštaj poziva na napredak u vladavini prava, osnovnim pravima, slobodi izražavanja, jačanju medijskog pluralizma i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

U izveštaju za koji je glasalo 50 poslanika, pet je bilo protiv a troje uzdržanih, duboko se žali što se Srbija nije uskladila sa sankcijama EU nakon ruske invazije na Ukrajinu i pozivaju novoizabrane vlasti da se pod hitno usklade sa odlukama EU protiv Rusije.

Evroposlanici su izrazili zabrinutost zbog širenja dezinformacija i pozvali srpske vlasti i Evropsku komisiju da se bore protiv dezinformacija, ruske propagande i ostalih hibridnih pretnji na Zapadnom Balkanu.

Izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da je posle aprilskih izbora i ruske agresije važno da partneri EU u Srbiji shvate koliko je hitno da napreduju na evropskom putu.

Rekao je i da izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2021. održava političku realnost u Srbiji sa posebnim fokusom na značaj reformi i usklađivanja.

Napominjemo da se može učiniti više da se odlučno krene ka EU„, rekao je Bilčik i dodao da je on, kao izvestilac Evropskog parlamenta, spreman da radi sa novim vlastima kako bi im se pomoglo da postignu pozitivne promene za evropsku Srbiju.

AFET je usvojio i izveštaje za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

U izveštaju o BiH evroposlanici su ponovo potvrdili podršku evro-atlantskoj orijentaciji zemlje ali i oštro osudili retoriku mržnje i ometajuće akcije, uključujući povlačenje i opstrukciju državnih institucija, posebno od strane rukovodstva u Republici Srpskoj.

Članovi AFET pozvali su sve političke aktere u BiH da se bezuslovno vrate u institucije države i napreduju sa EU reformama, naročito u oblasti vladavine prava.

U izveštaju o Kosovu evroposlanici su pohvalili povećanu političku stabilnost i posvećenost Kosova evropskom putu i ponovili poziv članicama EU u Savetu da hitno daju bezvizni režim za građane Kosova ističući da dalje odlaganje potkopava kredibilitet EU, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…