Spasić: Aktivizam je akcija koja budi kapacitet čoveka za promenom

Nina Spasić

Niš, 22. maj 2022. – ’’Dedina garaža’’ je mesto u Nišu namenjeno svim klincima i klincezama koji bi da slobodno vreme provedu kreativno, zabavljajući se mimo ekrana računara i mobilnih telefona.

Izvor: Media & reform centar Niš

Praveći igračke, razvijaju svoju motoriku, a donirajući ih drugoj deci odrastaju u solidarne i humane ljude.

Na ideju da napravi jedno ovakvo mesto došla je Nina Spasić koja sa prijateljima i saradnicima, već sedam godina organizuje radionice – garažaonice u kojima deca provode kvalitetno vreme, kako sa drugom decom, tako i sa roditeljima.

Zbog čega je aktivizam važan?

Važna je inspirisana akcija koja pokreće jer budi kapacitet čoveka za promenom. Kada percipiramo nedostatak ili negativnu pojavu, duh je taj koji reaguje a aktivizam je oblik podržavanja živosti duha. Činiti stvari, a ne očajavati je ono što aktivizam budi u ljudima.

Koja je bila inicijalna kapisla da pokrenete inicijativu?

Nedostatak  sadržaja namenjenih porodicama i nepoštovanje dečijih autentičnih potreba za smislenim radom i igrom,  izazivalo je osećanje razočarenja i tuge, na šta smo želeli da reagujemo. Uverenje da se deci pružanjem kvalitetnog sadržaja omogućuje  pravilan  razvoj  i podstiču kreativne i stvaralačke sposobnosti predstavljalo je inicijalnu kapislu za pokretanje naše inicijative.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju, sa partnerima Grupom 484 i Fondacijom „Jelena Šantić“ kroz projekat „Lokalni poziv za EU” a uz finansijsku podršku Evropske unije pruža podršku autentičnim lokalnim inicijativama koje će raditi na unapređenju svojih zajednica u oblastima vladavine prava i kulturne raznolikosti.

Da li ste nekada (i kada) poželeli da odustanete?

Svi elementi naših aktivnosti planirani su i realizovani iz dubokih uverenja, sa ljubavlju i strašću prema samom procesu. Znajući da to nije brz put kada sledite svoje srce, svaku prepreku smo prihvatali i doživljavali je kao smernicu za dalje putovanje.

Koji su bili najveći izazovi?

Okupljanje porodica u doba pandemije sa ograničenjima osoba koje borave u istom prostoru i na otvorenom je bio najveći izazov u toku sprovođenja aktivnosti.

Najznačajniji trenutak, odnosno trenutak u kom ste pomislili da je vredelo truda?

Svaki susret sa decom i porodicama, rezultirao je radošću i zadovoljstvom. Svaka napravljena igračka koja izaziva bujicu uzbuđenja kod dece, osećaj samouverenosti i pouzdanja u svoje sposobnosti je u svakom trenutku hranilo naša uverenja i dokazivalo da je vredelo truda.

Po(r)uka budućim aktivistima…

Kada  prepoznate ono u šta verujete i kada ste spremni da bez ikakve podrške stojite uz to celim bićem, koraci se pojavljuju i vrata otvaraju. Jačanje duha je cilj koji se najlepše postiže zajedništvom.

Podrška kroz promeni.rs nam je značajna zbog…

Osećanje da smo prepoznati, podržani  i da je neko u zajednici  osetio značaj našeg rada za decu i porodice, ojačalo je naše kapacitete za intenzivnijim dosadašnjim radom. Data nam je mogućnost da upoznamo širi krug zajednice sa aktivnostima Dedine garaže, da obuhvatimo školsku decu, decu sa smetnjama u razvoju i proširimo mogućnosti angažovanja dečice na kreativnim stvaralačkim poduhvatima, da se osetimo kao pokretači pozitivnih promena u društvu i izazivači sreće kod dece.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…