1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. SHARE fondacija i BIRN: Nova baza monitoringa digitalnih prava

SHARE fondacija i BIRN: Nova baza monitoringa digitalnih prava

novinar

Beograd, 16. januar 2020. – SHARE Fondacijaistraživačka mreža BIRN  su predstavili bazu povreda digitalnih prava i sloboda u šest zemalja jugoistočne Evrope.

Baza je deo istraživačkog deska BIRD, interaktivne platforme koja sadrži resurse za novinare, praktične savete, vesti iz sveta digitalnih prava i druge korisne informacije.

Monitoring baza prati stanje digitalnih prava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Mađarskoj i Rumuniji, a dostupna je na engleskom i lokalnim jezicima.

Dokumentovanjem slučajeva i predstavljanjem načina na koji su izvršene povrede digitalnih prava, BIRN i SHARE Fondacija imaju za cilj da ukažu na bezbednosne probleme, povećaju odgovornost i promovišu zaštitu i uživanje ljudskih prava i sloboda.

Slučajevi kršenja dokumentuju se opisima povreda i navođenjem odgovarajućih izvora kako bi se pružili podaci o trendovima i naglasila uloga tehnologije u razmatranju socijalnih pitanja u ciljnim zemljama, piše u saopštenju koje je objavljeno na sajtu SHARE fondacije.

Kategorizovanje slučajeva se vrši prema vrsti povrede, sredstvima napada, kao i akterima, uključujući pogođene strane i napadače.

Ovo je važno kako za razumevanje šireg društvenog konteksta, tako i za praćenje specifičnosti kršenja digitalnih prava i sloboda u određenoj državi.

Kontinuirano praćenje digitalnih pretnji i izveštavanje o povredama digitalnih sloboda vršiće se u skladu sa detaljnom metodologijom, koristeći smernice zasnovane na znanju i ekspertizi SHARE Fondacije.

Slučajevi iz Srbije se prate od 2014. godine, dok je monitoring u drugim državama počeo u avgustu 2019, navedeno je u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…