Šabić: Zaključavanje sistema Republičkog geodetskog zavoda neprihvatljivo i vrlo štetno

Rodoljub Šabić

Beograd, 17. jun 2022. – Advokat Rodoljub Šabić ocenio je da je neprihvatljivo i vrlo štetno što građani i institucije danima ne mogu da koriste usluge Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

 Objašnjenje RGZ da je, zbog navodnih intenzivnih hakerskih napada, preventivno zaključan kompletan sistem Šabić je nazvao neprihvatljivim i zbunjujućim.

Šabić smatra da je apsurdno da se makar i na jedan dan onemoguće praktično svi poslovi koji se tiču tržišta nepokretnosti – od overavanja kupoporodajnih ugovora preko izdavanja lista nepokretnosti do dobijanja građevinske dozvole.

Pristup podacima nemaju ni notari, ni ministarstva ni poreska uprava ni bankarski sistem, kome je to potrebno zbog hipotekarnih zajmova“, ukazao je Šabić u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, informacioni sistem RGZ po Zakonu o informacionoj bezbednosti spade u informaciono komunikacione sisteme od posebnog značaja, što podrazumeva nespornu obavezu kontinuiranog preduzimanja posebnih mera zaštite.

„Informacioni sistem RGZ je vrlo skupo plaćen i vlast ga je je ne tako davno predstavljala kao ‘jedan od najboljih na svetu’“, naveo je Šabić i ukazao da je apsurdno da preventivna mera zaštite od hakerskog napada takvog sistema bude njegovo potpuno stavljanje van funkcije.

Obaveza je nadležnih da bez odlaganja prekinu apsurdnu situaciju, kontinuirano omoguće građanima ostvarivanje prava i zaštitu interesa a organima vlasti, bankama, notarima i advokatima normalno vršenje poslova“, istakao je Šabić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…