1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Srbija i Evropska unija
  5. Preko devet miliona učesnika Erazmus programa, ove godine 25 studenata iz Srbije pohađaće master programe

Preko devet miliona učesnika Erazmus programa, ove godine 25 studenata iz Srbije pohađaće master programe

Erasmus plus

Beograd, 2. jul 2019. – Šef operacija delegacije Evropske unije u Srbiji Štefan Hudolin kazao je na svečanosti povodom dodele Erazmus plus stipendija za 2019. godinu da je predviđeno da se 2021. godine značajno povećaju sredstva za taj program, kao i da je do sada program Erazmus imao preko devet miliona učesnika.

Hudolin je kazao novinarima da je to jedan od programa koji najduži postoji, preko tri decenije, kao i da je za EU to važan i značajan program.

On je kazao da će ove godine biti 25 studenata iz Srbije koji će pohađati master programe u trajanju od dve godine u zemljama članicama EU i da su programi različiti što se tiče sadržaja.

Dodaje da je interesovanje veliko za taj program.

Drago mi je da mogu da kažem da sva sredstva koja smo planirali, i u prošlosti i trenutno, su potrošena i kadrovi i studenti iz Srbije su dosta kvalitetni da mogu apsolvirati sve što imamo na raspolaganju„, rekao je Hudolin i dodao da se zbog toga i za buduće razmišlja u pravcu da se povećaju sredstava u skladu sa razmišljanjem na evropskom nivou.

On je naveo da najveće interesovanje vlada za master programima.

Od ovih 25 studenata jako je šareno. Imamo od biznisa, do nauke, medija, apsolutno je kroz sve sektore„, rekao je Hudolin o programima za koje vlada najveće interesovanje.

Program Erazmus plus pokrenut je 2014. godine i u tom programu trenutno učestvuju 33 evropske zemlje, dok je sam program Erazmus pokrenut 1987. godine.

Od početka Erazmus plus programa 2014. Srbija je prva u regionu Zapadnog Balakan i po broju odobrenih projekata i po količini sredstava i po broju ljudi koji odlaze na razmene u zemlje EU.

Srbija od 2019. godine ima status programske zemlje u okviru programa Erazmus plus.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…