POSP na devetom sastanku o pregovorima, vladavini prava, slobodi medija

evropske integracije

Beograd, 26. oktobar 2018. – Trenutna situacija u pretpristupnim pregovorima i odnosima EU i Srbije, dijalog Beograda i Prištine, spoljna i bezbednosna politika i saradnja Srbije i EU, biće među temama 9. sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije (POSP) koji će biti održan 29. i 30. oktobra u Beogradu.

Razgovaraće se i o situaciji u pogledu pregovaračkih poglavlja 23 i 24, uključujući pravosuđe, ustavne reforme, osnovna prava, slobodu medija i profesionalizam, kao i ekonomskom razvoju i pretpristupnoj pomoći EU Srbiji.

Kopredsedavajući sastanka biće Edvard Kukan u ime delegacije Evropskog parlamenta i Vladimir Orlić u ime delegacije Narodne skupštine.

U razmeni stavova učestvovaće i ambasador Austrije u Srbiji u ime austrijskog predsedavanja EU Nikolaus Luteroti, ambasador EU u Srbiji u ime Evropske komisije Sem Fabrici i ministraka za evrointegracije u ime vlade Srbije Jadranka Joksimović.

POSP će Savetu za stabilizaciju i pridruživanje i institucijama Srbije i EU uputiti Deklaraciju i preporuke.

U nacrtu deklaracije i preporuka pozdravljaju se stalan napredak koji Srbija ostvaruje u pristupnim pregovorima,  posredovanje EU u dijalogu Beograda i Prištine kako bi se postigao pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, kao i visoke stope rasta srpske privrede Srbije i jačanje finansijske stabilnosti.

Istovremeno se ponavlja poziv Srbiji da "progresivno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, u skladu sa zahtevima svog statusa kandidata i zahtevima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

Takođe se pozdravlja odluka Srbije da obustavi bezvizni režim za putovanja državljana Irana a Srbija se podstiče da postepeno uskladi svoju viznu politiku sa politikom EU.

U nacrtu deklaracije i preporuka se ponavlja važnost slobode izražavanja i medija i ponovo poziva na ostvarivanje većeg napretka u tom smislu.

Ističe se važnost sprečavanja svake moguće pretnje novinarima, nasilja nad njima i zastrašivanja i u tom smislu pozdravlja Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara koji su potpisali Tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova i medijska udruženja.

U tom delu izveštaja pozdravljaju se i unapređenje kulture novinarstva i jačanje samoregulatornog sistema i, kako je navedeno, dosledan rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Pored toga, ističu se važnost potpune transparentnosti u vlasništvu nad medijima i finansiranju medija i značaj  informisanja o benefitima koje EU donosi građanima Srbije.

Kada je reč o pravosuđu, konstatuje se da je ostvaren određeni napredak ali i ističe potreba za daljim reformama koje garantuju razdvajanje vlasti i jačanje nezavisnosti pravosuđa.

Srbija se poziva da ubrza sprovođenje Nacionalne strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije i uspostavi početni sistem praćenja postignutih rezultata u istragama, krivičnom gonjenju i presudama.

U oblasti regionalne saradnje POSP poziva partnere sa Zapadnog Balkana da nastave da podstiču atmosferu poštovanja i tolerancije i da osuđuju sve oblike govora mržnje, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, i izražava se dalja podršku povećanoj regionalnoj saradnji u okviru Berlinskog procesa.

Na nacrt deklaracije, o kome će se raspravljati na odboru, do 25. oktobara mogli su da se podnose i amandmani, a među onima koja je to pravo iskoristila je i poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije i članica parlamentarnog odbora Vesna Marjanović.

Ona je agenciji Beta rekla da je amandmane podnela sa namerom da ukaže da dobar deo nacrta ne odražava realnu situaciju u Srbiji u mnogim oblastima, naročito u oblasti slobode medija, a još više u oblasti vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

"Moji amandmani se odnose najviše na te dve oblasti, sa namerom da se ukaže na nepoštovanje primene zakona u Srbiji i dramatičnu situaciju u medijskoj sferi kada je u pitanju sloboda izražavanja", rekla je Marjanović.

Ona smatra da u deklaraciji treba da se konstatuje netransparentan rad REM i da to telo treba da se pozove na dosledan rad.

Prema njenom mišljenju, REM nije dosledan u radu i u deklaraciji ga treba pozvati na to.

Marjanović je tražila da se u deklaraciji istakne važnost da predstavnici političkih institucija poštuju principe slobode izražavanja.

Ona očekuje da će i drugi članovi odbora i srpski i oni iz Evropskog parlamenta podneti amandmane i da će se u ponedeljak znati da li će nešto od toga i biti usvojeno.

POSP je formiran stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2013. godine.

Predviđeno je da se sastaje dva puta godišnje, po jednom u Beogradu i Strazburu. Na kraju svakog sastanka i rasprave o pitanjima sa dnevnog reda, usvaja se Deklaracija sa preporukama koje se upućuju Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Srbije i EU., prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…