Pokrenut novi unapređeni alat SELFIE za podršku digitalnom obrazovanju i obrazovanju putem interneta u EU

učenica

Brisel, 12. avgust 2020. – Evropska komisija je pokrenula novu verziju alata SELFIE.

Reč je o namenskom alatu za samoprocenu koji školama pomaže da iskoriste sav potencijal digitalnih tehnologija za obrazovanje i učenje.

U čitavoj Evropi ponovno otvaraju škole pa je SELFIE unapređen kako bi pomogao u olakšavanju uvida u različite aspekte uspešnosti učenja na daljinu tokom pandemije koronavirusa i planiranju nove školske godine u skladu s potrebama učenika i učitelja.

Pandemija koronavirusa uzrokovala je najveći poremećaj u toku obrazovanja u novijoj evropskoj istoriji pa se obrazovanje i učenje sad prvenstveno odvijaju putem interneta. Mnogi nastavnici i učenici prvi put na ovaj način upotrebljavaju digitalne tehnologije. Upotrebom unapređenog alata SELFIE škole će moći lakše proceniti kako se snalaze u novoj situaciji, ali i razmotriti nove mere kako bi naša deca maksimalno iskoristila potencijal tih tehnologija za učenje”, izjavila je  Marija Gabrijel, evrokomesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade koja je nadležna i za Zajednički istraživački centar.

SELFIE besplatan je, jednostavan i prilagodljiv alat. Zainteresovane škole mogu se registrovati na platformi i isprobati ovaj alat.

Alat prikuplja anonimne odgovore učenika, nastavnog osoblja i direktora i generiše pregled prednosti i nedostataka škole u upotrebi digitalnih tehnologija.

Od pokretanja (2018.godine),  alat SELFIE koristilo je više od 7000 škola i gotovo 700 000 korisnika iz 57 zemalja. Dostupan je na 31 jeziku, uključujući sva 24 službena jezika u  EU.

SELFIE je jedna od 11 mera iz Akcionog plana za digitalno obrazovanje Evropske komisije, koji se trenutno revidira u okviru javnih konsultacija.

U novi akcioni plan uvrstiće se pouke stečene tokom krize koju je uzrokovao koronavirus i ojačati obrazovanje i osposobljavanje kroz čitav tok digitalne transformacije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…