Pokrenut izbor za najmizoginiju izjavu 2022. godine

mikrofon

Beograd – Akademija ženskog liderstva, grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama i inicijativa Otvoreni parlament pokreću izbor za najmizoginiju izjavu 2022. godine.

Građanke i građani Republike Srbije mogu da, do 29.12.2022. godine, glasaju za javno izrečenu izjavu, za koju smatraju da je ostavila najveće posledice i dodatno produbila neravnopravnost i diskriminaciju žena u Srbiji.

Na samom kraju 2022. godine, organizatori podsećaju na mnoge mizogine i seksističke izjave koje su zabeležili mediji i kojima su kršeni pozitivni propisi i javno vređane sve žene u Srbiji.

Smatraju da su seksizam i mizoginija veoma prisutni u javnom govoru u Srbiji i protiv toga se treba zajednički boriti.

Seksizam i mizoginija su naročito opasni kada se pojavljuju u institucijama, medijima i na društvenim mrežama. Predstavljaju prvi vidljivi izraz rodne neravnopravnosti u našem društvu.

Po pravilu su usmereni na žene i devojčice sa idejom njihove diskriminacije. Veoma utiču na mentalno i fizičko zdravlje žena i devojčica.

Protiv mizoginije i seksizma se uvek moramo boriti i tražiti odgovornost za sve one koji ih koriste.

Organizatori podsećaju da je Akademija ženskog liderstva pratila nasilje nad političarkama, aktivistkinjama i drugim ženama uključenim u sprovođenje izbora.

Akademija poziva sve žene angažovane u javnom i političkom životu da prijave svaki oblik nasilja kojem su bile izložene koristeći kontakt formu ili mail prijavinasilje@liderke.org.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…