1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Pokrenut izbor za najmizoginiju izjavu 2022. godine

Pokrenut izbor za najmizoginiju izjavu 2022. godine

mikrofon

Beograd – Akademija ženskog liderstva, grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama i inicijativa Otvoreni parlament pokreću izbor za najmizoginiju izjavu 2022. godine.

Građanke i građani Republike Srbije mogu da, do 29.12.2022. godine, glasaju za javno izrečenu izjavu, za koju smatraju da je ostavila najveće posledice i dodatno produbila neravnopravnost i diskriminaciju žena u Srbiji.

Na samom kraju 2022. godine, organizatori podsećaju na mnoge mizogine i seksističke izjave koje su zabeležili mediji i kojima su kršeni pozitivni propisi i javno vređane sve žene u Srbiji.

Smatraju da su seksizam i mizoginija veoma prisutni u javnom govoru u Srbiji i protiv toga se treba zajednički boriti.

Seksizam i mizoginija su naročito opasni kada se pojavljuju u institucijama, medijima i na društvenim mrežama. Predstavljaju prvi vidljivi izraz rodne neravnopravnosti u našem društvu.

Po pravilu su usmereni na žene i devojčice sa idejom njihove diskriminacije. Veoma utiču na mentalno i fizičko zdravlje žena i devojčica.

Protiv mizoginije i seksizma se uvek moramo boriti i tražiti odgovornost za sve one koji ih koriste.

Organizatori podsećaju da je Akademija ženskog liderstva pratila nasilje nad političarkama, aktivistkinjama i drugim ženama uključenim u sprovođenje izbora.

Akademija poziva sve žene angažovane u javnom i političkom životu da prijave svaki oblik nasilja kojem su bile izložene koristeći kontakt formu ili mail prijavinasilje@liderke.org.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…