Podrška zahtevima sindikata za povećanje minimalne zarade u 2023. i 2024. godini

Fondacija ''Centar za demokratiju''
Foto: centaronline.org

Beograd – Fondacija Centar za demokratiju (FCD) saopštila je da podržava zahtev sindikata za povećanje minimalnih zarada u 2023. i 2024. godini.

Povećanja minimalnih zarada, kako je navedeno, moraju pratiti realne troškove života i omogućiti dostojanstven život zaposlenih i njihovih porodica.

Pružamo punu podršku sindikalnim zahtevima povodom pregovora o povećanju minimalne zarade u Srbiji za 2023. i 2024. godinu. Minimalne zarade moraju pratiti realne troškove života, kako bi radnicima i njihovim porodicama obezbedile dostojanstven život i kako bi se umanjili rizici za produbljivanje zabrinjavajućeg siromaštva u Srbiji„, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da visoka inflacija od 12,5 odsto, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, i stalni rast cena uzrokuju da veliki broj zaposlenih, a posebno oni sa najnižim primanjima, ne mogu da zadovolje ni osnovne egzistencijalne potrebe.

Prosečna minimalna zarada od 40.020 dinara daleko je, i kako je navedeno, ispod čak i minimalne potrošačke korpe koja je u maju 2023. iznosila 51.874,39 dinara.

Posebno napominjemo da bi minimalna zarada po svojoj prirodi trebalo da bude pre izuzetak nego pravilo, a statistika pokazuje da je ona nažalost realnost velikog broja ljudi u Srbiji „, navedeno je u saopštenju.

FCD podseća da se, shodno Zakonu o radu, minimalna zarada utvrđuje pregovorima u okviru Socijalno-ekonomskog saveta polazeći, između ostalog, od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…