Otvorena vrata pravosuđa: Vojska u vreme vanrednog stanja

vojnici

Beograd, 20. mart 2020. –  Dan nakon što su predsednici Republike, Vlade i Skupštine proglasili vanredno stanje u Srbiji zbog opasnosti od širenja zaraze korona virusom, na ulicama i ispred zdravstvenih ustanova pojavili su se vojni policajci u opremi kao da su u rat krenuli, ali ne protiv virusa.

Autor teksta je Saša Đorđević – Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

 Zanimljivo je da pripadnici Vojne policije nose pušku FN SCAR-L i zastavinu jurišnu pušku M21 natovarenu punim okvirima municije, koja inače nije primerena za naseljena mesta. Brzina gađanja ove puške je 600 metaka u minuti.

Automatska puška Zastava M21 ima veliku vatrenu moć i služi za uništavanje zaštićenih i nezaštićenih ciljeva. Niskoleteći avioni, helikopteri i padobranci uspešno se gađaju na odstojanju do 500 metara.

Internet platforma Otvorena vrata pravosuđa je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje o pravosuđu.

Postoji mogućnost da se postavi i poseban bacač granata za uništavanje lakših borbenih i neborbenih vozila, ali i zadimljavanje prostora. Najbolji rezultati postižu se jedinačnom paljbom na daljini do 400 metara i kratkim rafalima do 300 metara. U suštini, ovakvo oružje je primerenije suzbijanju terorističkih pretnji.

Vojska Srbije automatsku pušku FN SCAR-L koristi od sredine 2018. godine i namenski je pravljena za specijalne jedinice, posebno za borbu protiv paravojnih grupa koji su zaštićeni pancirima.

Koristi se i za borbu u urbanim sredinama i prigodna je za antiteroristička dejstva, ali i u zatvorenim prostorima gde postoje mnogo fizičkih prepreka. Nije prigodna za održavanje javnog reda i mira zbog jake brzine zrna i nestabilnosti pri udaru.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu Otvorena vrata pravosuđa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…