OCD do kraja jula treba da podnesu prijavu za utvrđivanje naknade za zaštitu životne sredine

Resurs centar

Beograd, 10. jul 2020.- Organizacije civilnog društva trebalo bi da, do kraja jula 2020.godine, trebalo da podnesu prijavu za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, saopštio je Resurs centar Građanskih inicijativa.

Zakon je predvideo podnošenje prijave svake godine, ove godine rok je 31.07.2020. za tekuću godinu, s tim što ove godine se podnosi prijava i za 2019. godinu.

Prijave se podnose Lokalnoj upravi javnih prihoda, osnov navedenih obaveza proizilazi iz:

  • Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara ;
  • Uredbi o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema stepenu negativnog uticaja na životnu sredinu,
  • Pravilnika o izgledu, sadržini i načinu dostavljanja prijave sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

Obveznici podnošenja prijave su sva pravna lica, time i udruženja građana, fondacije, sportska udruženja.

Od ove obaveze izuzeta su ona pravna lica koja se ne registruju u APR-u ( korisnici budžetskih sredstava, stambene zajednice, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja kao i crkve i verske zajednice).

Obveznici podnošenja prijave su i novoosnovana pravna lica bez obzira što će im prihodi na prijavi biti nula i čija će rešenja biti bez obaveze.

Obrazac za podnošenje prijave za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine i detaljnije informacije o ovoj novoj obavezi za organizacije civilnog društva nalaze se na sajtu Resurs centra Građanskih inicijativa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…