Novinarska mreža: Obesmišljavanje ideje javnih medijskih servisa na delu

Neformalna inicijativa okupljena pod nazivom ''Novinarska mreža'' upozorava da je u pojedinim zemljama regiona na delu obesmišljavanje javnih medijskih servisa i političko nasilje nad njima, sa ciljem da oni postanu medijske platforme za projekte vlasti i političkih stranaka.

Događaji na Radio-televiziji Vojvodine jedan su od drastičnih primera kako država beskrupulozno gazi medijske slobode i novinarska prava. Na ovom pokrajinskom javnom servisu izvršena je politička smena „nepodobnih“ urednika koja podseća na čistke u totalitarnim sistemima: samo tokom jednog dana je smenjeno 14 urednika i to bez ikakvog obrazloženja, a drugi su naterani da podnesu ostavke.

Smenjuju se i svakodnevno ponižavaju naše kolege, većinom mladi ljudi, kojima je jedini “greh” to što su svoj posao radili poštujući profesionalne i etičke standarde, dok se na njihova mesta dovode „provereni kadrovi“ iz devedesetih, poznati po ratnoj propagandi i poslušničkom novinarstvu.

Kolege koje su zbog nepristajanja na nove uređivačke prorežimske politike, napustili matične kuće, neretko su nalazili profesionalni zaklon upravo na RTV Vojvodine, zbog čega je ovaj javni servis u poslednje vreme predstavljao jednu od retkih profesionalnih medijskih kuća u Srbiji.

Na sličan način i na Hrvatskoj radio-televiziji sprovedena je politička čistka posle izbora – u nepuna dva meseca na ovom javnom servisu došlo je do smene gotovo 70 rukovodilaca, urednika, novinara i drugih medijskih radnika, a na njihova mesta dovedeni su kadrovi bliski vlasti.

U oba slučaja vlade praktično i ne kriju da stoje iza ovih smena. Dok je u Hrvatskoj nova vlast, u vreme kad je bila u opoziciji, najavljivala da će na HRT-u „raditi metla“ nakon što pobede na izborima, u Srbiji je u režimskim medijima vođena kampanja protiv RTV-a zbog njegovog profesionalnog, kritičkog otklona od vlasti.

Novinarska mreža naglašava da su javni medijski servisi jedan od ključnih stubova demokratskog društva i da oni moraju da budu isključivo u službi građana i javnog interesa, a ne vlasti i političkih stranaka, te stoga zahtevamo od međunarodne zajednice i organizacija da reaguju na ove događaje, oštro ih osude i preduzmu mere kako se u budućnosti ne bi dešavali.

Takođe treba imati u vidu da su ovakvi događaji na javnim servisima po pravilu prethodnica drugih, još gorih gaženja demokratskih principa i građanskih prava.

Novinarska mreža solidarno stoji uz kolege, novinare i novinarke RTV i HRT koji su se našli na udaru  političkog progona.

Pozivamo kolege novinare, ali i druge javne ličnosti i građane da se i oni solidarišu na našim kolegama.

Onlajn peticija možete potpisati ovde.

Izvor: Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…