Novi milijarderi na Forbsovoj listi zahvaljujući korona virusu

Njujork, 24. decembar 2020. – Vakcine protiv korona virusa dovele su do novih milijardera, lekara i naučnika, koji su uvršteni na Forbsovu listu, prenose agencije.

Na toj listi su milijarderi zaslužni za stvaranje vakcine protiv korone, a Forbs je u zdravstvenom sektoru ove godine pronašao 50 novih milijardera.

Među njima su najistaknutiji naučnici koji stoje iza dve najuspešnije vakcine protiv korona virusa – one koju su razvile kompanije Fajzer i Bajontek i  druge koju je napravila kompanija Moderna.

Izvršni direktor Bajonteka Ugr Sahin sada je „težak“ 4,2 milijarde dolara, dok direktor Moderne Stefan Bancel ima 4,1 milijardu. Taj neverovatan uspon Moderne stvorio je od njenih prvih investitora, imunologa Timotija Springera s Harvarda i naučnika sa MIT Roberta Langera takođe milijardere.

Međutim, zarada nije postignuta samo na vakcinama već su se obogatile i kompanije koje su se bavile razvojem lekova koji pomažu u suzbijanju simptoma korona virusa.

Tako izvršni direktor kanadske biotehnološke kompanije AbCelera Karl Hansen sada ima 2,9 milijardi dolara jer je njegova kompanija 11. decembra izašla u javnost s lečenjem antitelima, koje je razvila u saradnji sa farmaceutskim gigantom Eli Lili i dobila je odobrenje američke Agencije za hranu i lekove.

Na tržištu su se dobro plasirale i zaradile veliku sumu novca i kompanije koje su pomagale većim firmama da testiraju nove lekove, pa tako August Trendl, osnivač i izvršni direktor ugovorne istraživačke kompanije Medpej, sa sedištem u Sinsinatiju, sada ima 1,3 milijarde dolara.

Milijarderi potiču iz različitih zemalja, ali je većina iz Kine, države koja se smatra epicentrom korona virusa.

Među najistaknutijim kineskim milijarderima je predsednik proizvođača medicinskih uređaja Kontek medika sistems Hu Kun. Zarada tog proizvođača je porasla za oko 150 odsto zbog jake inostrane prodaje proizvoda poput pulsnih oksimetara ili uređaja koji analiziraju stanje pluća.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…