NKEU: Produžiti javnu raspravu o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Beograd, 22. septembar 2021. – Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlja 23 i  24 uputile su zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

U zahtevu se traži da se produži javnu raspravu o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima i učestvuje u dijalogu o Nacrtu na zajedničkoj sednici sa Nacionalnim konventom.

Radne grupe naglašavaju da je Nacrt zakona bez najave objavljen na sajtu MUP krajem avgusta i da je javna rasprava trajala svega 20 dana, što je zakonom minimalno predviđen period, saopštio je Konvent.

Nacrt sadrži brojne odredbe koje će, ukoliko ostanu nepromenjene, ugroziti zagarantovana prava građana i njihovu bezbednost, umanjiti javnost rada policije, uticati na njen integritet i očuvati politički uticaj koji je glavna prepreka uspostavljanju operativne autonomije policije.

Da bi bilo dovoljno vremena da se problematični delovi Nacrta unaprede, Radne grupe smatraju da je potrebno produžiti javnu raspravu u okviru koje bi bila organizovana posebna sednica Nacionalnog konventa posvećena Nacrtu.

Na sednici bi predlagač pojasnio polazne osnove kojima se vodio prilikom izrade ovog dokumenta, a bili  bi izneti komentari i predlozi za unapređenje teksta u pojedinostima.

U saopštenju se podseća da je Nacionalni konvent stalno telo organizacija civilnog društva u okviru kojeg se vodi tematski strukturirana debata o pristupanju Srbije Evropskoj uniji po svim pregovaračkim poglavljima.

Budući da Nacrt zakona uređuje oblast koja je od suštinske važnosti za vladavinu prava i preduslov za brojne druge reforme planirane u Poglavlju 24, u okviru Nacionalnog konventa mora se povesti razgovor o Nacrtu zakona i tome kakva je policija potrebna Srbiji.

Radne grupe Nacionalnog konventa smatraju da Nacrt u trenutnoj verziji nije po meri naših građana, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…