1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Nacionalni konvent osuđuje napad na profesore Fakulteta političkih nauka

Nacionalni konvent osuđuje napad na profesore Fakulteta političkih nauka

Nacionalni konvent o EU

Beograd – Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i Radna grupa za Poglavlje 35 najoštrije osuđuju targetiranje, pozive na linč i ugrožavanje slobode akademskog istraživanja profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Takođe pozivamo Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu i nadležne organe da nedvosmisleno osude ove napade i hitnom reakcijom stanu u zaštitu nastavnog osoblja.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji još jednom podseća državne organe i javnost u Srbiji da je neprihvatljiva svaka vrsta napada na slobodu izražavanja.

Svedoci smo svakodnevnih napada na aktiviste, novinare, političare, profesore i društveno aktivne pojedince i pojedinke, a normalizacija ovakvog postupanja može dovesti do ozbiljnih posledica po njihovu bezbednost i društveni život uopšte.

Od nadležnog tužilaštva očekujemo jasnu reakciju kako bi se pronašli oni koji misle da nekažnjeno mogu proganjati pojedince zbog njihovog javnog delovanja i zalaganja za ravnopravnost.

Polarizacija u društvu je posebno problematična u trenutku kada imamo napredak u pregovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kada se sve češće napadaju i proganjaju neistomišljenici.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji neće dozvoliti da se nezadovoljstvo iz procesa pregovora prelije na pojedince, organizacije i grupe, bez obzira iz kog kruga oni dolaze.

Nasilje nije i ne sme biti rešenje, otuda zahtevamo od državnih organa i nosioca najviših državnih funkcija da preventivno i hitno deluju u svim slučajevima koji dodatno raspiruju mržnju i netrpeljivost u osetljivom političkom trenutku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…

Preporučujemo…