1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Srbija i Evropska unija
  5. Nacionalni konvent o EU traži da Vlada Srbije što pre počne rad na pripremi novog Zakona o radu

Nacionalni konvent o EU traži da Vlada Srbije što pre počne rad na pripremi novog Zakona o radu

NKEU

Beograd – Radna grupa Nacionalnog konventa o EU (NKEU) traži od Vlade i Skupštine Sbije da zaustave fragmentaciju radnog zakonodavstva i da što pre počne rad na pripremi novog Zakona o radu.

Nacionalni Konvent o EU je savez udruženja nastao sa ciljem da održava i unapređuje dijalog između predstavnika državne administracije, političkih pаrtiја, nеvlаdinih оrgаnizаciја, stručnjаkа, privrеdе, sindikаtа i prоfеsiоnаlnih оrgаnizаciја о pristupаnju Srbiје Еvropskoj uniji.

Potrebno je da se zaustavi primena Zakona o socijalnoj karti zbog loših rezultata na samom početku primene jer se mnogim socijalno ugroženim gradjanima ukida pravo na novčanu socijalnu pomoć i sprovodi dehumanizacija socijalne zaštite„, zaključeno je na današnjoj sednici te Radne grupe, koja prati poglavlja 2 – Sloboda kretanja radnika i 19 – Socijalna politika i politika zapošljavanja.

Dodaje se da je potrebno i da Vlada ubrzano donese podzakonske akte, nedostajuće za primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o socijalnom preduzetništvu.

Radna grupa traži da Vlada i Skupština što hitnije donesu Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu što se čeka nekoliko godina.

Među zahtevima Radne grupe je i veće učešće predstavnika civilnog društva u radnim grupama za izradu strategija, planova i nacrta zakona.

 

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…