Nacionalni konvent o EU traži da Vlada Srbije što pre počne rad na pripremi novog Zakona o radu

NKEU

Beograd – Radna grupa Nacionalnog konventa o EU (NKEU) traži od Vlade i Skupštine Sbije da zaustave fragmentaciju radnog zakonodavstva i da što pre počne rad na pripremi novog Zakona o radu.

Nacionalni Konvent o EU je savez udruženja nastao sa ciljem da održava i unapređuje dijalog između predstavnika državne administracije, političkih pаrtiја, nеvlаdinih оrgаnizаciја, stručnjаkа, privrеdе, sindikаtа i prоfеsiоnаlnih оrgаnizаciја о pristupаnju Srbiје Еvropskoj uniji.

Potrebno je da se zaustavi primena Zakona o socijalnoj karti zbog loših rezultata na samom početku primene jer se mnogim socijalno ugroženim gradjanima ukida pravo na novčanu socijalnu pomoć i sprovodi dehumanizacija socijalne zaštite„, zaključeno je na današnjoj sednici te Radne grupe, koja prati poglavlja 2 – Sloboda kretanja radnika i 19 – Socijalna politika i politika zapošljavanja.

Dodaje se da je potrebno i da Vlada ubrzano donese podzakonske akte, nedostajuće za primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o socijalnom preduzetništvu.

Radna grupa traži da Vlada i Skupština što hitnije donesu Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu što se čeka nekoliko godina.

Među zahtevima Radne grupe je i veće učešće predstavnika civilnog društva u radnim grupama za izradu strategija, planova i nacrta zakona.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…