“Muškarčine“ gostuju u Valjevu

Povodom obeležavanja Dana mladih u Valjevu biće odigran pozorišni dokumentarac ''Muškarčine''.

Valjevska publika imaće priliku da ovaj zanimljiv projekat pogledaju  11.08.2014. godine sa početkom u 19 časova u bašti Doma Vojske (u slučaju kiše i lošeg vremena predstva će biti održana u Centru za kulturu Valjevo).

''Muškarčine'' predstavljaju pozorišni dokumentarac o muškosti ovde i danas, razvijen u okviru projekta “Budi muško”tokom 5 meseci rada. Predstava je nastala u koprodukciji Centra E8 i Bitef teatra.

Premijera je održana 30.novembra 2012. godine i od tada se nalazi na redovnom repertoaru Bitef Teatra uz planirana gostovanja u velikom broju gradova Srbije. NIN, jedan od najcenjenijih domaćih nedeljnika, proglasio je „MUŠKARČINE“ za jednu od 3 najbolje predstave godine.

Osnovna tema ove predstave je maskulinitet i način na koji se muškost tretira, odnosno formira u našoj kulturi. Ideja i poruka koju ona treba da prenese jeste poruka o slobodi, o ličnom ostvarenju i pokušaju da se prevaziđu kulturološki nametnute norme, koje mladiće sprečavaju da budu ono što jesu.

Tekst predstave je nastao kolažiranjem ličnih priča, iskustava i stavova ko-autorskog i izvođačkog tima; dramatizacijom teza iz knjige „Biti muško“ Stiva Bidalfa; citiranjem teoretičara muškog pokreta; od fragmenata iz štampe, sa interneta i televizije.

Ko-autori i izvođači su Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nemanja Puvača, Nikola Pavlović, Uroš Novović, Rastko Vujisić.

Organizatori pozororišnog događaja u Valjevu su udruženje Dobri ljudi i Centar za kulturu Valjevo, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i UNICEF-a.

Izvor: Udruženje Dobri ljudi

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…