Milivojević: Vlast ne želi da se zameri studentima, jer su eksplozivno biračko telo

Cvijetin Milivojević

Beograd, 03. jul 2020. – Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je da veoma brza reakcija na nezadovoljstvo studenata zbog najave zatvaranja studentskih domova u Beogradu usledila jer vlast ne želi da se zameri tom delu biračkog tela.

Studenti su vrlo opasno biračko telo, koje sada deluje nezainteresovano. Oni nisu za (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića, ali nisu ni zainteresovani za bojkot opoziciju. Vrlo su eksplozivni i zato ne žele da im se zamere„, kazao je Milivojević za agenciju Beta.

Milivojević je podsetio da su studenti u prošlom veku vodili masovna okupljanja.

Studenti izmedu dva svetska rata su bili glavne bundžije, onda su posle rata prvi organizovali protest 1968, a devedesetih sva masovnija okupljanja su bili studentski protesti na koje se opozicija kačila„, istakao je on.

Ocenio je da zahtevi opozicije, radnika i drugih grupa „ne dopiru tako lako do mozga vlasti“ kao što dopire „strah“ da se ne zamere najvećoj ciljnoj grupi Srpske napredne stranke (SNS) penzionerima, ali i studentima.

Obrazlažući svoj stav, Milivojević je kazao da je takvu brzinu video samo nakon ukidanja vanrednog stanja u Beogradu, kada je Aleksandar Vučiću toku noći“ promenio odluku o načinu funkcionisanja gradskog prevoza da bi, kako smatra, udovoljio penzionerima.

To je rezultovalo da su oni (penzioneri) jedini izašli na izbore uprkos zdravstvenom riziku„, dodao je on.

Studenti iz više beogradskih domova izašli su na ulice nakon najave Vučića da će studentski domovi biti zatvoreni zarad borbe protiv epidemije korona virusa, a za tu najavu Milivojević kaže da je zasnovana na manjku informacija ili „manjku zdrave pameti„.

Reakciju ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, koji je rekao da će studenti ipak ostati u domovima a da je Vučićeva najava bazirana na pogrešnim podacima iz Studentske poliklinike, Milivojević vidi kao „alibi“ za predsednika SNS.

Dodao je da je vlast epidemiološku situaciju u Srbiji predstavila kao pogodnu za održavanje izbora, a da se sada nakon velikih sportskih i političkih događaja odgovornost za pogoršanje stanja prebacuje na proslave i maturske večeri.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…