Mediji važni u prevenciji nasilja nad ženama

Mediji su važni u prevenciji nasilja nad ženama, jer mogu da podignu svest društva o tom problemu, izjavila je zamenica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović pozivajući medije da izveštavaju i o tome da li su nasilnici procesuirani i kažnjeni.

Stevanović je, posle predstavljanje rezultata istraživanja i publikacije „Mediji u Srbiji 2014. o rodno zasnovanom nasilju: Između stereotipa i zabave“ u Kulturnom centru Reks, rekla Tanjugu da mediji mogu dosta da doprinesu da se razume zašto neka žena postane žrtva porodičnog ili partnerskog nasilja, kao i zašto žena trpi nasilje.

Ona je kazala da mediji treba da izbegavaju kvalifikacije koje u slučajevima kada je žena žrtva nasilja na neki način opravdavaju nasilnika.

Takođe, mediji kada izveštavaju o nasilju nad ženama treba da uzimaju izjave i objašnjenja od profesionalaca odnosno stručnih ljudi za tu oblast, dodala je Stevanović.

Mediji ne treba da izveštavaju samo kada se nasilje desi već i kasnije, šta je bilo sa nasilnikom, da li je sankcionisan, da li je ženi pruzena podrška i pomoć i drugo„, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, na osnovu izveštaja o monitoringu  zaštitnika građana u 2014. vidi se da svega u 10 odsto slučajeva kada žena prijavi nasilje to bude procesuirano i stigne do tužilaštva.

I u tih 10 odsto slučajeva mediji treba da isprate na koji način je   nasilnik sankcionisan„, kazala je Stevanović.

Ona je izrazila očekivanje da će u narednom periodu biti što manje blagih i novčanih kazni za nasilnike.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…