KRIK: Novi Folićevi poslovi sa starim poznanicima

Milutin Folić

Beograd, 21. maj 2020. – U vreme dok je bio prvi urbanista Grada Beograda Milutin Folić pomogao je da se sagrade neki od najvećih prestoničkih stambenih kompleksa a danas, posredstvom svoje privatne agencije, prodaje stanove u tim kompleksima, piše KRIK.

Reč je o luksuznim naseljima „Beograd na vodi„, „K-distrikt” na Dorćolu, u „Kapija Vračara„, stambenom kompleksu „Taurunum XXI“ u Zemunu i „The One“ na Novom Beogradu.

Ovi stanovi su među najskupljim u državi a kvadratni metar košta od oko dva do više od osam hiljada evra, navodi KRIK.

Privatni biznis Folić je, kako navodi portal, pokrenuo sa advokatom Igorom Isailovićem u martu 2019, svega dva meseca pošto mu je istekao mandat glavnog beogradskog urbaniste.

Oni su osnovali su kompaniju „Sillage“ preko koje su ušli u posao posredovanja u prodaji nekih od najvrednijih nekretnina u Beogradu. Isailović je manje od godinu dana kasnije napustio firmu koju sada vodi Folić.

Ne zna se koliki procenat od prodaje ovih stanova uzima Folić čija kompanija pronalazi kupca i papirološki završava kupovinu. „Sillage“ na svom sajtu klijentima nudi i pomoć pri pronalaženju lokacije za gradnju i dobijanju građevinske dozvole, prenosi portal.

Gradnja većine ovih kompleksa, u kojima sada prodaje stanove, započeta je upravo u vreme kada je Folić vodio urbanistički razvoj Beograda.

Pod njegovim rukovodstvom menjao se Generalni urbanistički plan Beograda čime je pomognuta izgradnja „Beograda na vodi„, navodi se u tekstu.

Gradski Plan detaljne regulacije promenjen je na zahtev investitora „Taurunum XXI„, kako bi se namena zemljišta prebacila iz poslovne u stambenu i time omogućila izgradnja ovog projekta.

Dok je Folić bio gradski urbanista, njegov prijatelj je investirao u gradnju „K-distrikta„, o čemu je ranije pisao BIRN.

Firma „Folic Architects„, u vlasništvu Milutina Folića i njegovog brata Branislava, radila je projekte za „Kapiju Vračara“ i „Taurunum XXI“ u periodu kada je on bio gradski urbanista.

Svi ovi detalji, prema rečima stručnjaka sa kojima je razgovarao KRIK, ukazuju da se Folić nalazi u mogućem sukobu interesa.

Tekst Dragane Pećo i Saše Dragojla, u celosti, možete pročitati na sajtu KRIK-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…