KOMS: Trećina mladih u Srbiji misli da izbori nisu fer i pošteni (video)

Foto: mc.rs

Beograd – Više od 49% mladih planira da ode iz Srbije, a 11,8% to ne želi da uradi.

To piše u godišnjem „Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u Srbiji„, sačinjenom na osnovu istraživanja sprovedenog od 19. do 25. aprila, na uzorku od 1.209 ispitnika od 15 do 30 godina.

Glavni razlozi želje za iseljavanje iz Srbije su to što je drugde viši životni standard i dostojanstveniji je život, rečeno je na predstavljanju tog izveštaja Krovne organizacije mladih Srbije.

Predstavnica te organizacije Miljana Pejić je kazala da su za iseljavanje iz Srbije po istraživanju najpoželjnije SAD i Kanada, a Zapadna Evropa nešto manje od njih.

Rekla je da želju da ostanu u Srbiji anketirani obrazlažu time što su im tu roditelji i prijatelji, i jer smatraju da se u Srbiji živi pristojno.

Po istraživanju, više od polovine ispitanika (54,2%) smatra da politički sistem u Srbiji uopšte ne omogućava mladima da utiču na političke procese i odluke, dok suprotno smatra tek 0,7% mladih ispitanika.

Poverenje u izborni sistem nema 76,4% ispitanika, 30,9% misli da izbori nisu fer i pošteni, a 1,6% je odgovorilo da su u potpunosti fer i pošteni.

Mladi nemaju poverenja ni u jednu od institucija koje su ispitivane u istraživanju a najveće poverenje ili najmanje nepoverenje imaju u vojsku, crkvu i kancelarije za mlade.

Na hipotetičko pitanje da li bi glasali da su izbori sledeće nedelje, 64% ispitanika je odgovorilo potvrdno, a po 18% je odgvorilo da ne bi ili da ne zna.

Po istraživanju, više od 90% ispitanika nisu članovi neke stranke, a 23% je u nekom udruženju građana.

Uvođenju obaveznog vojnog roka protivo se 45,5% ispitanika, a za je gotovo isto toliko.

Ulazak Srbije u EU podržava 36% anketiranih, 41% ne podržava, dok 23% mladih ne zna.

Po istraživanju, gotovo 60% mladih smatra da je Srbiji potreban jak vođa, što je najviši rezultat u poslednjih šest godina, dok je procenat mladih koji odgovaraju sa „Ne“ najmanji do sada.

Ipak, kako je navedeno, odgovori na to pitanje ne odstupaju drastično od rezultata iz prethodnih izdanja Alternativnog izveštaja.

Po izveštaju, mladi najviše vrednuju ličnu slobodu, zatim zaštitu životne sredine, a potom solidarnost i pomoć ekonomski ugroženima.

Najmanje ocene po tom kriterijumu su dobile religija i pripadnost verskim grupama, politički pluralizam i nacija i pripadnost naciji.

Na pitanje „Da li bi Srbija trebalo da bude monarhija?“ potvrdno je odgovorilo približno 25% mladih, što je za oko 5% više nego lane.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…