KOMS: Samo dve izborne liste u kampanji se obraćaju mladima

Foto: pixabay.com

 Beograd – Izborna lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) i opoziciona izborna lista „Srbija protiv nasilja“ najviše su se bavile pitanjem mladih od početka kampanje za izbore 17. decembra – po sedam puta.

To je objavila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u prvom izveštaju monitoringa izborne kampanje.

KOMS je u izveštaju monitoringa izborne kampanje za period od 1. do 12. novembra zabeležio da je izborna lista oko SNS komunicirala ka mladima sedam puta preko ministra finansija Siniše Malog i nekoliko kandidata za poslanike.

Glavne teme njihovih obraćanja ticale su se zaposlenja i zapošljivosti mladih, sa akcentom na program ‘Moja prva plata’ i novim studentskim karticama. Većina obraćanja je sadržala deo o ostanku mladih u Srbiji kao cilju kome se teži„, navodi se u izveštaju.

Izborna lista „Srbija protiv nasilja“ je preko svojih kandidata za poslanike, kako su naveli iz KOMS-a, isticali nedostatak kulturnih sadržaja i štetan uticaj kladionica, dovodeći ga u vezu sa sistemom vrednosti mladih.

Jedan od predloga javne politike ove koalicije je izgradnja novog studentskog grada u Beogradu i u drugim gradovima. Ova lista je pozvala mlade da izađu na izbore u više navrata, a studentima su se obratili u vidu uputstva na koji način mogu da promene svoje glasačko mesto„, piše KOMS.

Koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) jednom je komunicirala o učešću mladih u politici i na izborima, a Narodna stranka, čija izborna lista još nije proglašena je dva puta pozivala studente da izađu na glasanje.

Koalicija „Nacionalno okupljanje“ Dveri i Zavetnika je u svom obraćanju istakla je loš položaj i neprepoznavanje značaja mladih naučnika i poljoprivrednika, dok je koalicija NADA u okviru svoje kampanje za beogradske izbore istakla neophodnost izdvajanja većih sredstava za sport i omladinu u Beogradu u cilju promovisanja zdravih navika među mladima.

KOMS je u izveštaju naveo i da je Srpska radikalna stranka jedina proglašena lista koja nije komunicarala ka mladima od početka izborne kampanje.

Ta organizacija je saopštila da će i ove godine sprovoditi monitoring izborne kampanje za vanredne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore koji će biti održani 17. decembra, a da će rezultati biti predstavljani na svakih sedam dana.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…