1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Jovo Bakić za KRIK: Dačić bi morao da podnese ostavku

Jovo Bakić za KRIK: Dačić bi morao da podnese ostavku

Jovo Bakić

U normalnoj državi, čim je pukla ta bruka, Ivica Dačić bi morao da da ostavku i da dokazuje da to što mu se stavlja na teret nije istina“, kaže sociolog Jovo Bakić za Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

On podseća da je pre više od tri godine video fasciklu sa fotografijama švercera kokaina Rodoljuba Radulovića i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i njegovih bliskih saradnika. Fasciklu mu je pokazao Aleksandar Vučić, u to vreme prvi potpredsednik vlade i koordinator službi bezbednosti.

Bakić nije mogao da potvrdi da se fotografije poklapaju sa snimcima koje je objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, ali jesu prikazivale sastanke Radulovića i istih čelnih osoba MUP-a sa snimaka.

Kada smo se videli u njegovoj kancelariji, Vučić mi je pokazao ogromnu fasciklu u kojoj su bili transkripti razgovora i fotografije Dačića, Vanje Vukića, Ivice Tončeva i Branka Lazarevića sa Radulovićem. Ja sam samo nekoliko minuta prelistao sadržinu fascikle. Nisam se udublljivao jer je to zbirka dokumenata. Ono što je sigurno jeste da sam video pomenute ljude i da su razgovarali. Video sam i navodne transkripte tih razgovora”, objašnjava Bakić.

Bakić kaže da mu je delovalo da su sastanci i razgovori kombinacija privatnog i poslovnog.

Ključna stvar jeste kakav posao mogu imati mafijaši i visoki zvaničnici države, koji je to njihov zajednički posao? U normalnoj državi, čim je pukla ta bruka, Ivica Dačić bi morao da da ostavku i da dokazuje da to što mu se stavlja na teret nije istina. Jer niko ga nije terao da sedi sa Mišom Bananom (Radulovićem), puši tompuse i priča“, kaže Bakić.

Premijer Aleksandar Vučić jučerašnjom reakcijom pokazao je da zna za postojanje snimaka. Po Bakićevom mišljenju, to je takođe problematično.

Problem je što premijer skriva šta se tu zbilo. Dok je bio mandatar nije smeo takvom čoveku da poveri da bude ministar. Onog trenutka kada mu je dao mandat, svaka mogućnost da su jedan i drugi dobronamerni otpada. Mi možemo osnovano da sumnjamo da je sadašnji ministar spoljnih poslova, a nekadašni premijer i ministar unutrašnjih poslova, upleten u saradnju sa mafijom. Da je državu kojoj je trebalo da služi izdao mafiji. Sadašnji premijer saučestvuje u tom zločinu jer izdajnika države štiti da bi mogao da ga ucenjuje. To mu je idealan politički protivnik. Nikada ga ne može ugroziti na vlasti“, zaključuje Bakić.

Autorka: Bojana Jovanović, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…