Izložba o urbanoj istoriji Rijeke, ovogodišnje Evropske prestonice kulture

Rijeka

Rijeka, 02. septembar 2020. – U okviru projekta Rijeka 2020 – Evropska prestonica kulture u tom hrvatskom gradu otvorena je velika izložba o njegovoj urbanoj istoriji „Fiume Fantastika: Fenomeni grada„.

Rijeka je ove godine izabrana za Evropsku prestonicu kulture, ali su zbog epidemije korona virusa mnogi programi i događaji odloženi ili otkazani.

Postavljena u preuređenoj hali nekadašnjeg lučkog skladišta Eksportdrvo, izložba prati poslednjih 150 godina urbane istorije Rijeke tokom kojih grad, po rečima organizatora, izrasta u globalni saobraćajni i industrijski centar.

U deset tematskih celina posvećenih fenomenima karakteriističnim za grad Rijeku (Granice, Luka i železnica, Mreže, Kino: Stižu ljudi, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone) izložba tumači istoriju modernog urbanog razvoja Rijeke i okoline, prateći uticaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada.

Postavka sa obiljem fotografija, crteža, arhivskog materijala ali i interaktivnih mapa i sadržaja, koja na zanimljiv način ilustruje rast, razvoj i transformacije grada, temelji se na istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Univerzitetu u Rijeci koji su zajedno sa Gradom Rijeka i organizatori izložbe.

Izložba „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ u riječkom Eksportdrvu otvorena je do 1. decembra, a u sklopu projekta Rijeka 2020 – Evropska prestonica kulture u istoj hali postavljene su još četiri manje izložbe „Usijano more“, „Histerične mašine“, „Terra Effluviens“ i „Oblomo: zaposlen lenjošću“.

Evropska komisija predložila je 19. avgusta da se Rijeci, kao i irskom Golveju, zbog posledica krize izazvane korona virusom omogući da titulu Evropske prestonice kulture 2020. zadrže sve do 30. aprila 2021, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…