Izjava Miloša Jovanovića višestruko seksistička

Foto: novinarkeprotivnasilja.org

Beograd – Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” oštro je osudila, kako su navele, višestruko seksističku izjavu poslanika u Skupštini Srbije i lidera DSS Miloša Jovanovića.

Jovanović je, okružen petoricom muškaraca i jednom ženom, odgovarajući na pitanje novinarke da li zna kolike bi ekonomske posledice bile ukidanja saradnje sa EU, odgovorio salvom seksističkih komentara, vređajući tako pripadnice ugroženih kategorija društva, kao i novinarku“, saopštila je grupa.

Kako su navele, okarakterisati bilo koji problem celog društva tako da se prema njemu treba postaviti „muški“ očigledan je seksizam i simptom vremena kada je ovakav javni govor bio prihvatljiv, ali, dodaju, to vreme je iza nas.

Jovanović jepribližavanje Srbije Evropskoj uniji pokušao da uporedi sa prostitucijom, čime je ponizio žene u prostituciji koje su višestruko ranjiva društvena kategorija svuda u svetu, a u Srbiji naročito. Najproblematičnije je, međutim, njegovo obraćanje novinarki koja je pitala kakve bi bile ekonomske posledice raskida veza sa EU po Srbiju. Njeno pitanje uporedio je sa situacijom u kojoj bi on i njegove kolege pitale koliko košta da ona spava sa svima njima. Iako jeste dodao da bi to bilo uvredljivo, Grupa smatra da je poređenje i dalje neumesno i seksističko, jer nikad ne bi bilo izgovoreno novinaru, muškarcu, da se našao na mestu koleginice novinarke“, naglašavaju u saopštenju.

Grupa apeluje na kolege da pažnju u ovom slučaju preusmere na kritiku Jovanovića i da ne traže izjave od koleginice, jer, navode, svaka novinarka želi da je publika pamti po njenom radu, a ne po tome što je bila izložena otvorenom seksizmu pred kamerama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…