Izbori u Srbiji: Kako su mediji izveštavali? (2)

mediji

U Narodnoj skupštini Republike Srbije 06.11.2014. održana je sednica Odbora za kulturu i informisanje. Predstavnicima Biroa za društvena istraživanja – BIRODI nije bilo dozvoljeno da prisutnima podele prezentaciju izveštaja o realizovanim monitorinzima izveštavanja medija tokom izbornih ciklusa 2012. i 2014.

U narednim danima Dijalog Net objavljuje izvode iz navedenih istraživanja Biroa za društvena istraživanja – BIRODI.

Biro za društvena istraživanja – BIRODI, u saradnji sa slovačkom organizacijom MEMO 98 sproveo je projekat posmatranja medijskog izveštavanja tokom predizborne kampanje 2012. godine.

Tokom sedam nedelja monitoringa, BIRODI i MEMO 98 koristili su, zajednički razvijenu, metodologiju za kvantitativnu i kvalitativnu analizu medijskog izveštavanja, uz periodično predstavljanje javnosti glavnih nalaza posmatranja.

Kriterijum za izbor medija koji su obuhvaćeni monitoringom je potencijalni uticaj koji imaju na birače. Takođe, pri izboru medija kao dodatni kriterijumi uzeti su i vlasnička struktura (privatni mediji/javni medijski servisi), geografska pokrivenost (mediji sa nacionalnom pokrivenošću, lokalni i pokrajinski mediji).

Uzorkom je obuhvaćeno šest televizija (RTS, B92, Pink, Prva, Studio B i TV Vojvodina), pet dnevnih novina (Politika, Blic, Večernje Novosti, Danas i Pravda), četiri informativna internet portala: B92, Pres, Kurir i Mondo.

Predmet monitoringa su: glavne informativne vesti (TV), članci u kojima se pojavljuju akteri na izborima i/ili tema izbori (novine i internet portali) i političke talk show emisije, specijalne emisije i specijalni predizborni programi.

Kroz analizu izveštavanja o akterima u predizbornoj kampanji, tim za monitoring je pratio prostornu zastupljenost političkih aktera u izbornom procesu u medijima, način predstavljanja aktera, teme koje su prisutne u kampanji, žanrovsku struktura medijskih sadržaja (vesti, izveštaji, reportaže i intervjui…), novinarske izvore koji se koriste (oprema medijskih objava), poštovanje etičkog kodeksa novinara Srbije u izveštavanju medija, poštovanje izbornog i medijskog zakonodavstva i ulogu javnih servisa u izbornom procesu.

Drugi izveštaj o monitoringu medija u predizbornoj kampanji za period 01.04 – 14.04.2012.

– Glavni nalazi –

Svi mediji obuhvaćeni monitoringom izveštavaju o izbornoj kampanji i političkim partijama koje u njoj učestvuju. Sa druge strane, medijsko izveštavanje je dominantno pozitivno, a u mnogim slučajevima je čak i promotivnog karaktera. Većina medija je odustala od svoje kontrolne uloge, odnosno bilo kakvog kritičkog i analitičkog izveštavanja. Umesto toga, mediji se ponašaju samo kao prenosioci informacija o aktivnostima političkih stranaka i njihovih kandidata.

Medijski javni servisi RTS i TV Vojvodina, i privatna televizija B92 su kreirali posebne predizborne blokove ili su postojeći program prilagodili izborima. Dnevne novine Danas, slično kao i u prvom posmatranom periodu, čitaocima pružaju analitičke članke koji se tiču predizborne kampanje.

Rezultati monitoringa ukazuju na brojne slučajeve koji nisu u saglasnosti sa standardima novinarske profesije, uključujući fenomene kao što su nepotpisani članci, neidentifikovani izvori (novine) ili starinski, monoton način prezentovanja u kome video materijal prati govor novinara iz studija (off-a). Takođe, određeni mediji su u nekoliko slučajeva emitovali gotovo identične priloge o političkim partijama, što je tendencija koja dovodi u pitanje nezavisnost njihove uređivačke politike. Na žalost, učestalost takvih slučajeva dovodi do dezintegracije novinarske profesije i može da dovede do produbljivanja nepoverenja prema medijima.

Na nivou televizija i dalje dominira informativni (izveštavački) pristup, uz primetan rast objektivnosti koja se ogleda u rastu broja priloga koji su neutralno najavljeni. Ovo se posebno odnosi na Studio B i TV Prva. Kada su u pitanju štampani mediji, u odnosu na prvi izveštaj kada je u najvećoj meri bio zastupljen informativno-neutralni diskurs u kreiranju naslova, sada se suočavamo sa tendencijom da naslovi postaju promotivno konotirani.

Kada je u pitanju prostor, najveći broj posmatranih medija se opredelio da prostor/vreme podeli po principu “jednaki i jednakiji”. Za razliku od štampanih medija u kojima povećana prostorna zastupljenost prati i pozitivnije izveštavanje i veći procenat pozitivnijeg izveštavanja, u elektronskim medijima manjak prostorne prisutnosti se kompenzuje pozitivnijim izveštavanjem. Manjak prostorne i vremenske zastupljenosti se kompenzuje pozitivnim izveštavanjem što o izbornim aktivnostima stranaka, što o određenim javnim funkcionerima, i time nam daje za pravo da tvrdimo da se paralelno odvijaju dve kampanje, izborna i kampanja javnih funkcionera i državnih tela.

Takođe, u drugom posmatranom periodu, mediji nastavljaju sa značajnim izveštavanjem o javnim funkcionerima. Boris Tadić koji je u prvom posmatranom periodu bio u dvostrukoj ulozi (predsednika Srbije i lidera Demokratske stranke) se povukao sa funkcije predsednika i proglasio predsedničke izbore, i time umanjio početnu nejasnu granicu u medijskom predstavljanju njega kao vršioca javne funkcije i kao nosioca kampanje oko Demokratske stranke, uočene u prvom periodu posmatranja.

U pogledu vremena/prostora posvećenog određenim političkim akterima, najveći broj posmatranih televizija i većina dnevnih novina se opredelila za izveštavanje o dve koalicije (lista “Izbor za bolji život – Boris Tadić” i lista “Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić”). Koalicija koju predvodi Boris Tadić je bila akter koji je najzastupljeniji u osam medija (četiri televizije i četiri dnevne novine), i koji je najpozitivnije predstavljena u dnevnoj novini Blic.

Jedina televizija kod koje postoji izrazita promocija liste “Izbor za bolji život – Boris Tadić” u smislu i većeg vremena i značajnijeg pozitivnog predstavljanja je Televizija Vojvodina. Sa druge strane, to je jedini medij od posmatranih u kojem je o Ministrarstvu za poljoprivredu, trgovinu, šumarstvo i vodoprivredu bilo više kritike nego promocije (na čijem je čelu predstavnik stranke koju predvodi Boris Tadić).

Kada se porede vreme i tonalitet kampanje, kolicija oko Srpske napredne stranke je najbolje ispraćena na TV Pink. Takođe, ova televizija je jedina kod koje je ova koalicija najzastupljenija (ova koalicija je najzastupljenija i u dnevnom listu Pravda).

Najveće promene u odnosu na prvi izveštaj zabeležene su kod Večernjih novosti i Politike gde je prisutnost koalicije oko Demokratske stranke povećana za 12%, odnosno 9%. Generalno, najveći pad u prisutnosti u medijima imaju Srpska radikalna stranka i lista (Večernje novosti, Politika i Pravda) i “Preokret – Čedomir Jovanović” (Blic i Danas). Do značajnijeg rasta zastupljenosti koalicije oko Demokratske stranke u odnosu na prethodni period je došlo na TV Prva (8,6%). U istom procentu došlo je i do porasta prisutnosti Srpske radikalne stranke na Studiju B. Najveći pad zastupljenosti na B92 beleže Ujedinjeni regioni Srbije i koalicija Preokret( za 4,6% manje prisutni,). Na televiziji Studio B je zabeležen pad zastupljenosti Ujedinjenih regiona Srbije (3,8%).

Na sajtu mediamonitor.rs možete pogledati/preuzeti Drugi izveštaj o monitoringu medija u predizbornoj kampanji za period 01.04 – 14.04.2012.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…