IX Beogradski bezbednosni forum u oktobru o potrazi za pravdom u svetu podela

Beogradski bezbednosni forum

Beograd, 17. septembar 2019. – Deveti Beogradski bezbednosni forum pod nazivom „U potrazi za pravdom u svetu podela” biće održan u od 16. do 18. oktobra 2019. godine, u hotelu Hajat u Beogradu.

Kompletan spisak tema i govornika možete pogledati na sajtu www.belgradeforum.org.

Učesnici diskusija na devetom Beogradskom bezbednosnom forumu ponudiće odgovore na značajna pitanja – može li međunarodna zajednica da prevaziđe razlike i pronađe jedinstven pristup očuvanju svojih osnovnih vrednosti, koja je uloga regionalnih aktera u tom procesu i na koji način se mogu rešiti dugotrajni „zamrznuti konflikti“.

Kriza liderstva i „plima populizma“, neujednačeni rast i povećanja nejednakosti pojačavaju težnju i potrebu za pravdom u svetu. Države ugrožavaju tzv. hibridne pretnje, klimatske promene, demografske krize i nove migracije.

Ovi trendovi se odvijaju istovremeno u kontekstu sve veće globalne konkurencije i konfrontacije između Zapada i Istoka, Severa i Juga, ali i unutar društava.

Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Tokom tri dana biće reči o održivosti koncepta vojne neutralnosti, situaciji u Evropskoj uniji 15 godina nakon velikog proširenja, ekološkoj bezbednosti u svetlu aktuelnih klimatskih promena, ulozi žena u izgradnji mira na Balkanu, kao i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i stavovima građana o potencijalnom sporazumu.

Forum će i ove godine biti otvoren akademskim događajem na temu „Regionalna bezbednost i liberalizam u povlačenju“, koji okuplja mlade i perspektivne istraživače iz zemlje i regiona.

Na Forumu će učestvovati Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Suzane Šic, nemačka diplomatkinja zadužena za Zapadni Balkan, Robert Briger, načelnik Generalštaba Vojske Austrije, Vesna Pusić, bivša ministarka za spoljne poslove i evropske integracije Hrvatske, Goran Trivan, srpski ministar zaštite životne sredine, Natali Toči, bivša savetnica Frederike Mogerini, Martin Povejšil, zamenik ministra spoljnih poslova Češke, Aleksej Kovalev, istaknuti ruski novinar i druga značajna imena regionalne i međunarodne političke i diplomatske scene, kao i perspektivni istraživači sa Zapadnog Balkana.

Od prvog izdanja u 2011. godini, BSF se ubraja u najprestižnije događaje u oblasti bezbednosti i spoljne politike u jugoistočnoj Evropi. Svake godine okuplja više od 100 govornika i 700 učesnika, među kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…