Grupa „Obnovimo Evropu“ traži imenovanje izaslanika za Zapadni Balkan

Evropski parlament

Brisel, 13. februar 2020. –  Grupa Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu apelovala je da se imenuje specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan.

Evropski put, prema mišljenju tih evropskih parlamentaraca, mora da ostane otvoren za sve zemlje regiona.

Izaslanik bi, smatraju poslanici iz te grupe, radio pod nadležnošću i visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i komesara za proširenje i susedsku politiku.

Ta osoba bi se „fokusirala na rešavanje dugotrajnih problema u regionu„, navodi se u dokumentu „Novi pristup perspektivi članstva u EU za zemlje Zapadnog Balkana„, koji je usvojila grupa Obnovimo Evropu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je tokom posete regionu krajem januara razgovarao o mogućnosti imenovanja izaslanika EU za Zapadni Balkan.

Grupa Obnovimo Evropu predlaže i formiranje odeljenja za borbu protiv korupcije u Generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovore o proširenju. Njegov zadatak bi bilo pružanje pomoći institucijama koje se bore protiv korupcije u zemljama kandidatima u regionu.

Prema mišljenju te političke grupe, u kojoj su i poslanici iz partije francuskog predsednika Emanuela Makrona, proces proširenja se može i mora odvijati uporedo s reformom EU, jer „jedno ne isključuje drugo„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…