1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Građani i građanke Crne Gore nisu spremni da prijave slučajeve korupcije u policiji

Građani i građanke Crne Gore nisu spremni da prijave slučajeve korupcije u policiji

Podgorica, 14. septembar 2017. (PR pres servis) – Dve trećine crnogorskih građana i građanki ima poverenje u policiju dok, sa druge strane, njih 62 odsto ne bi prijavilo slučaj korupcije u toj instituciji ukoliko bi im bilo traženo da ostave lične podatke, pokazalo je istraživanje Instituta alternativa (IA).

Istraživanje „Šta građani misle o policiji – u službi građana ili nekog drugog?“, koje je rađeno u partnerstvu sa regionalnom mrežom organizacija civilnog društva POINTPULSE, sproveo je IPSOS Strategic Marketing u junu ove godine na uzorku od hiljadu građana Crne Gore.

Istraživačica javnih politika u IA, Milena Milošević, kazala je na pres konferenciji da je stepen poverenja u policiju i dalje visok i da iznosi 66 odsto.

Ovaj procenat ovu instituciju stavlja na drugo mesto, među onima koje uživaju najveće poverenje građana i građanki, odmah iza obrazovnog sistema. U odnosu na 2015. primetan je blagi trend porasta poverenja u policiju s obzirom da je tada 58 odsto građana izrazilo poverenje u ovu instituciju ”, pojasnila je Milošević.

Ona je rekla da se smanjio broj građana i građanki koji smatraju da policija najmanje služi njima.

Ovaj procenat se sa 62 odsto koliko je iznosio 2015. godine smanjio na 40 odsto koliko iznosi u ovoj godini”, objasnila je Milošević.

Ona je dodala da više od 45 odsto građana i građanki smatra da policija najviše služi njihovim interesima, što, kako je kazala, predstavlja rast od šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Istovremeno, 40 odsto ispitanika i dalje smatra da policija najmanje služi interesima građana i da umesto toga radi u interesu Vlade, političkih partija i visokih rukovodilaca”, naglasila je Milošević.

Prema njenim rečima, Srbi su nacionalna grupa koja najmanje veruje policiji.

Natpolovičan procenat od 53 odsto građana i građanki koji se izjašnjavaju kao Srbi ili uopšte nema poverenja u policiju ili je ono uglavnom na niskom nivou”, pojasnila je Milošević.

Visok stepen poverenja koji građani i građanke izražavaju je, kako je kazala, u suprotnosti sa raširenim percepcijama o politizaciji i prisutnosti korupcije u policiji.

Politizacija i nepotizam su u očima građana i građanki glavni put do zaposlenja u policiji. Najveći prcenat građana i građanki, 51 odsto smatra da se posao u policiji dobija preko prijatelja i rođaka, a 44 odsto smatra da se do posla dolazi putem političkih veza, dok čak 11 odsto građana i građankismatra da je i podmićivanje put do policijskog posla”, kazala je Miloševć.

Najzabrinjavajući rezultat je, kako je ocenila, to što građani smatraju da je korupcija u policiji rasprostranjena.

Tačnije, 57 odsto građana i građanki smatra da je korupcija rasprostranjena donekle ili u najvećoj meri”, rekla je Milošević.

Građani i građanke, kako je navela, smatraju da su saobraćajna i granična policija najkorumpiranije.

Ovi rezultati se takođe podudaraju sa rezultatima drugih istraživanja koje su pokazala da je čak 11 odsto ispitanika izjavilo da je ponudilo mito saobraćajnoj policiji”, kazala je Milošević.

Ona smatra da je zabrinjavajućen to što crnogorski građana i građanki nisu spremni da prijave slučaj korupcije u policiji, potvrđujući time, kako je kazala, svoje mesto među državama čiji su građani najmanje voljni da prijave korupciju.

Čak 62 odsto stanovnika je izjavilo da ne bi prijavilo slučaj korupcije u policiji ukoliko bi im bilo traženo da pri tome ostave svoje lične podatke. Garantovanje anonimnosti ne bi previše unapredilo spremnost građana i građanki da prijave korupciju, s obzirom da samo 19 odsto njih koji ne bi prijavili korupciju uz otkrivanje ličnih podataka bi bili spremni da urade to anonimno”, objasnila je Milošević.

Ona je podsjetila da je 2015. godine 48 odsto građana i građanki izjavilo da ne bi prijavilo slučaj korupcije u policiji ukoliko bi morali da ostave lične podatke.

Milošević je poručila da Uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za sprečavanje korupcije treba da organizuju obimnu kampanju tokom koje će, kako je kazala, promovisati prijavljivanje slučajeva korupcije u policiji.

Istraživačica javnih politika u IA , Dina Bajramspahić, istakla je da je policija prva karika u lancu pravosudnih institucija koja mora da obezbedi dokaze kojima se potvrđuje odgovornost učinilaca krivičnih djela.

Ali možda važnije od toga, policija je upravo ta koja prima poziv građana i građanki za pomoć i ukoliko Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova ne budu radili na izgradnji poverenja ni sami neće postići punu efikasnost u svome radu”, pojasnila je Bajramspahić

Istraživanje je objavljen u okviru projekta “Puls integriteta i poverenja u policiju nja Zapadnom Balkanu”, koji podržava Evropska Unija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…