Georgieva: Udružene zemlje G20 brže će se ekonomski oporaviti od pandemije

Korona virus

Pariz, 12. novembar 2020. – Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva pozvala je zemlje G20 da udruže i sinhronizuju ulaganja za ekonomski oporavak od pandemije korona virusa, jer će to rezultirati snažnijim rastom uz manje troškove.

„Kad bi se zemlje G20 udružile, zajedno ulagale istovremeno, potrošile bi za trećinu manje sredstava za postizanje istog ciljanog rezultata“, rekla je Georgieva u obraćanju na Pariskom mirovnom forumu.

Šefica MMF-a je istakla da bi vlade trebalo da iskoriste neiskorišćeni investicioni kapacitet, raspoloživi fiskalni prostor i vrlo niske kamatne stope kako da bi podstakle tržište rada i privredni rast i smanjile ekonomsku nejednakost.

Prema njenim rečima, poslednja globalna finansijska kriza 2008. godine naterala je svet da shvati da bankarski sistem mora da bude čvrst i otporan na šokove.

„To smo postigli u prethodnom periodu i od toga danas imamo korist. Imamo finansijsku stabilnost usred vrtloga krize“, rekla je Georgieva, dodajući da je pred nama pitanje da li ćemo dodatno ojačati otpornost finansijskog sistema.

Drugim rečima, kako se izrazila, pitanje je da li će 2021. biti godina „u kojoj ćemo napisati još jednu “Priču o dva grada“, u kojoj će se povećati nejednakost između zemalja, unutar njih i između generacija, ili će će to biti godina u kojoj ćemo udružiti snage u izgradnji prosperitetnijeg, ravnopravnijeg i održivijeg sveta“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…