Finalizovan strateški okvir omladinske politike u Srbiji

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS)
Foto: koms.rs

Beograd – Krovna organizacija mladih – KOMS obaveštava da je usvajanjem Akcionog plana završen jedan deo procesa koji se tiče izrade ključnih dokumenata koji uređuju položaj mladih u Republici Srbiji.

Ti dokumenti čine okvir za sprovođenje i unapređenje omladinske politike i participacije mladih u Srbiji.

KOMS će nastaviti da kroz dijaloge i učešće mladih kroz različite mehanizme i tela, kao što je Savet za mlade govori o potrebama i položaju mladih, i zagovara za kreiranje adekvatnih sistemskih odgovora na aktuelne probleme, te prati dalju realizaciju Akcionog plana.

Sredinom marta osnovana je Radna grupa za izradu Nacrta akcionog plana za sprovođenje Strategije za mlade u Republici Srbiji, a za period od 2023. do 2025.

U periodu od osnivanja radne grupe do roka za dostavljanje finalnog nacrta, predstavnice KOMS u ovoj radnoj grupi su predstavljale glas mladih, interese udruženja mladih i za mlade i radile na prikupljanju komentara i predloga od strane organizacija članica mreže i mladih.

S obzirom na to da je izostala organizacija uživo javne rasprave od strane ministarstva nadležnog za omladinsku politiku, KOMS je u sklopu ovog procesa održala Alternativnu javnu raspravu i ovom prilikom uključila mlade u komentarisanje nacrta dokumenta.

Proces koji se još uvek očekuje jesteizrada novog nacrta Zakona o mladima, u kom KOMS aktivno učestvuje i zalaže se da ovaj dokument bude u skladu sa trenutnim položajem i potrebama mladih u Republici Srbiji, te obezbedi adekvatan i podsticajan okvir za sprovođenje omladinske politike.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…